Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Alkohol, geni i nasilje

Alkohol, geni i nasilje

Alkohol, geni i nasilje
  • Objavljeno: Petak, 26.12.2008.
  • Broj pregleda: 2.153
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Alkohol u kombinaciji s određenim genskim varijacijama – nasilje.

Kada se alkohol mješa sa određenim visoko aktivnim genima, rezultat mogu biti agresija i nasilje, objavljeno je na Ivanhoe novostima.

Poznato je da su konzumiranje alkohola i nasilje povezani. Dodatno tome, kriminalističke statistike pokazuju da su većina impulzivnih ubojstava uključivala adolescente i skupine srednje životne dobi. Istraživači u Finskoj su odlučili pronaći povezanost između ovih elemanta i nasilja.

Monoamin oksidaza A (MAOA) je protein koji razlaže monoamine kao što su serotonin, noradrenalin i dopamin. Neke varijacije gena za ovaj protein mogu uzrokovati preveliku aktivnost istog. Istraživači su promatrali MAOA gen kod 174 alkoholičara u Finskoj da vide da li to utječe na konzumaciju alkohola, starenje i nasilje.

Pronašli su da se čini da alkohol i dob djeluju prediktivno na nasilje. Na primjer, rizik za novi nasilni zločin je pao za 150% kada su pojedinci s visokom aktivnosti MAOA dosegli dob od 20 godina. Roope Tikkanen, autor studije s odjela psihijatrije na Helsinki University Central Hospital, Helsinki, kaže da smanjenje u impulzivno-agresivnom ponašanju sa starenjem među pojedincima sa visoko aktivnom MAO može biti povezana s ispravkama niske razine serotonina u centralnom živčanom sustavu.

Tikkanen je upozorio protiv genetskog testiranja pojedinaca koji su zabrinuti zbog svog rizika, objašnjavajući da se prosječna osoba vjerovatno razlikuje od prijestupnika na mnogo drugih načina u odnosu na one opisane u ovoj studiji. «Na primjer, prosječno konzumiranje alkohola u Finskoj je dva pića dnevno ili 10kg čistog alkohola ghodišnje, dok u onih gornjih 10% nasilnih prijestupnika popije otkprilike bocu 0.75 l alkohola dnevno olo oko 100kg čistog alkohola godišnje», izjavio je Tikkanen.

Rezultati su objavljeni u časopisu «Alcoholism: Clinical and Experimental Research».

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti