Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Alkohol u trudnoći i rascjep

Alkohol u trudnoći i rascjep

Alkohol u trudnoći i rascjep
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 06.10.2008.
  • Broj pregleda: 151
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Žene koje piju po tulumima tijekom prvog tromjesječja trudnoće imaju povišen rizik od rođenja djece s rascjepom usne i rascjepom nepca, prema rezultatima objavljenim u rujanskom izdanju časopisa American Journal of Epidemiology.

Postoje neki dokazi da žene koje piju alkohol tijekom trudnoće imaju veće šanse od onih koje ne piju da će imati dijete s nekim od rascjepa u području lica, napisala je dr. Lisa A. DeRoo s kolegama, ali sažetak prethodnih rezultata je spriječen s različitim kategorijama pića i vremenskim točkama referenci među studijama.

Dr. Roo, s National Institute of Enviromental health Sciencis, Durham, North Carolina s kolegama je istraživala ovu temu u studiji koja je uključivala novorođenčad s oralnim rascjepima koja su rođena u razdoblju između 1996. i 2001. godine u Norveškoj. Ukupno 377-oro novorođenčadi s rascjepom usne sa ili bez rascjepa nepca, 198 samo s rascjepom nepca i 763 djece bez rascjepa su bila uključena u studiju.

Majke su ispunile upitnike unutar nekoliko mjeseci nakon poroda glede konzumacije alkohola tijekom prvog tromjesječja. U usporedbi s onima koje nisu pile alkohol, žene koje su pile barem 5 pića na nekom prigodnom događaju su imale više od dva puta povišen rizik od pojave rascjepa usne ili nepca u novorođenčeta. Za žene koje su pile ovu količinu alkohola na tri ili više prigode, rizik od rascjepa je utrostručen.

Istraživači su zaključili: Ovi podaci o mogućim daljnjim (negativnim) učincima alkohola naglašavaju poruku javnog zdravstva da žene ne bi trebale piti alkohol tijekom trudnoće, objavljeno je na Reuters Health.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti