Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Alkohol u trudnoći

Alkohol u trudnoći

Alkohol u trudnoći
  • Objavljeno: Utorak, 24.02.2009.
  • Broj pregleda: 560
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nekoliko epizoda opijenja s 4 ili više alkoholnih pića dnevno tijekom trudnoće može povisiti rizik od pojave mentalnih problema tijekom djetinjstva kod potomstva prema izvještaju objavljenom u časopisu «Pediatrics».

«Uzorci konzumacije alkohola u trudnoći kao što su epizode vikend opijanja mogu biti važne koa i prosječne razine konzumiranja alkohola glede povezanosti s rizikom za mentalno zdravlje i probleme s učenjem kasnije tijekom djetinjstva» naglasio je dr. Kapil Sayal s University of Nottingham, u Velikoj Britaniji zajedno sa svojim kolegama.

Koristeći podatke iz studije naziva Avon Longitudinal Study of Parents and Children, istraživači su pregledali učinke vikend opijanja tijekom drugog i trećeg tromjesječja trudnoće na mentalno zdravlje dječje dobi. Uključeno je 6,355 djece koja su praćena tijekom 47 mjeseci života i 5,599 koji su praćeni tijekom 81 mjeseca.

Povremena konzumacija 4 ili više alkoholnih pića u jednom danu je povisila rizik od pojave mentalnih problema, posebno hiperaktivnosti, za djevojke u dobi i 47 i 81 mjesec i za dječake u dobi od 81 mjesec. Ove su povezanosti perzistirale, čak i u odsustvu redovite svakodnevne konzumacije alkohola tijekom trudnoće. Čini se da povremeno opijanje nije utjecalo na IQ nakon uračunavanja mogućih učinaka drugih faktora rizika.

«Ako se uzmu zajedno naši rezultati s prethodnim rezultatima o utjecaju povremenog pijenja u prvom tromjesječju, čini se da postoji stalno prisutan učinak na mentalno zdravlje djece i kod konzumacije niskih razina alkohola svakodnevno i od povremenih epizoda težeg opijanja,» zaključili su autori.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti