Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Alkoholičari i umjerenost

Alkoholičari i umjerenost

Alkoholičari i umjerenost
  • Objavljeno: Utorak, 17.03.2009.
  • Broj pregleda: 350
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

...mogu biti u mogućnosti da jednostavno smanje konzumaciju alkohola prema izvještaju objavljenom u siječnju 2009. godine u „Harvard Mental Health Letter“.

Za ljude s izraženijom ovisnosti o alkoholu – zbog žudnje za alkoholom ili simptoma apstinencije kada ne piju, na primjer – kompletna apstinencija se smatra najboljim izgledom za oporavak.

Ali istraživanje upućuje na to da ljudi s blažom ovisnosti mogu uspješno smanjiti svoje pijenje na umjerene razine u dugoročnom smislu, prema novom izvještaju, objavljeno je na Reuters Healthu.

U jednoj studiji alkoholičari su bili podvrgnuti bihevioralnoj terapiji da bi smanjili konzumaciju alkohola, istraživači su pronašli da su izgledi za uspjeh tijekom slijedećih 3 do 8 godina bili izravno povezani s težinom ovisnosti pacijenta.

Budući da je teško uvjeriti ovisnike o alkoholu da ga se odreknu – čak i kada prepoznaju njegove štetne učinke – savjetovanje o umjerenosti daje jedan način tim ljudima da umanje ovisnost o alkoholu, prema mišljenju dr. Michaela Millera, vodećeg urednika časopisa.

Zahtijevanje apstinencije prerano bi moglo obeshrabriti ljude koji su na rubu borbe s problemima konzumacije alkohola, dodao je u svojemu izvještaju.

„Pacijenti koji pokušavaju ograničiti unos alkohola  tijekom vremena i ne uspiju to postići, mogu postati svjesni da su već razvili ovisnost,“ dodao je. „To bi moglo biti dovoljno za motivaciju da pokušaju apstinirati.“

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti