Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Analgetici i rak jajnika

Analgetici i rak jajnika

Analgetici i rak jajnika
  • Objavljeno: Srijeda, 23.07.2008.
  • Broj pregleda: 636
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Redovita upotreba analgetika koji se izdaju bez liječničkog recepta, kao aspirin ili ibuprofen, ne smanjuje rizik od pojave raka jajnika, ističu istraživači koji su to objavili u časopisu American Journal of Epidemiology.

Upala je bila predložena kao jedan od uzroka povezan s razvojem raka jajnika posebno djelujući kod ovulacije, napisala je dr. Mary Anne Rossing s Fred Hutchinson Cancer Research Center u Seattlu sa svojima kolegama.

Lijekovi s protuupalnim djelovanjem, kao aspirin i drugi nesteroidni analgetici (NSAID) bili su predloženi kako moguća terapija za sprječavanje razvoja bolesti raka jajnika.

U populacijskoj studiji, istraživači su procijenili uporabu analegitika kod 812 žena s dijagnosticiranim rakom jajnika i 1313 kontrolonih osoba (bez bolesti) koje su bile skupina za usporedbu. Ukupno 1007 žena (47%) prijavile su uzimanje acetaminofena, aspirina, ibuprofena ili drugih nesteroidnih protuupalnih analgetika u više od 5 dana na mjesec, barem 6 mjeseci zaredom.

No naprotiv, povezanost je bila uočena kod uzimanja acetamonofena i aspirina s malo povišenim rizikom za razvoj raka jajnika. Povišen rizik uočen je obično kod žena koje su sšpomenute lijekove uzimale 10 i više godina, a rizik je bio povišen za 80% kod acetoaminofena i 60% kod aspirina.

No ipak kod onih koje su uzimale aspirin, i to redovito posljednjih 5 godina imale ssu manjen rizik za razvoj raka jajnika za 40% i one koje su ga uzimale kao prevenciju srčanih bolesti za 30%.

Ti rezultati u kontekstu prijašnjih saznanja, ne pružaju nepobitne dokaze za povišen rizik od razvoj raka jajnika kod žena koje uzimaju spomenute lijekove, zaključila je dr. Rossing i njezini kolege. No ipak, to povećava značenje ukupnih dokaza i daju slabu potporu uporabi analgetika kao kemoprevenciji te bolesti.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti