Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Apneja u snu i bolesti srca

Apneja u snu i bolesti srca

Apneja u snu i bolesti srca
  • Objavljeno: Nedjelja, 03.08.2008.
  • Broj pregleda: 4.569
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Stručnjaci zahtijevaju istraživanja poveznice apneja u snu i bolesti srca, objavljeno je na stranicama HealthDay. S porastom pretilosti, poteškoće disanja tijekom sna će postati još veći problem, upozorava American Heart Association.

Trebale bi se provesti velike studije da se utvrdi točna povezanost između apneje u snu (prestanak disanja u trajanju od 10 sekunda ili duže) i srčanih bolesti, zaključili su u zajedničkoj izjavi American Heart Association i American College of Cardiology. Izjava je i objavljena u časopisu Circulation.

Saznajte kako apneja oštećuje mozak!

"Postoji velik broj studija o apneji u snu u posljednjemu desetljeću, i ona koja su promatrala kardiovaskularne bolesti i njihovu povezanost s apnejom u snu su posebno zanimljiva", izjavio je dr. Virend K. Somers, voditelj odbora.

"Mislimo da je važno upozoriti kardiovaskularnu zajednicu o utjecajima te rastuće teme istraživanja. Moguće je da će dijagnosticiranje i liječenje apneje u snu poboljšati naša nastojanja u prevenciji i liječenju kardiovaskularnih bolesti", rekao je Somers, profesor medicine i kardiovaskularnih bolesti na Mayo Clinic u Rochesteru, Minnesota.

Odbor je objavio izjavu zbog sve više dokaza o povezanosti apneje u snu i bolesti srca, raširenosti apneje spavanja i povećanja broja debelih u Americi, osobito među mladim ljudima.

Pretilost je glavni uzrok apneje u snu i "epidemija pretilosti u djetinjstvu bi mogla prmijeniti epidemiologiju oprstruktivne apneje u snu u djece", rekao je Somers.

Provjerite kako apneja pogoršava dijabetes tipa 2!

"Moramo točnije odrediti uzrok i posljedicu između apneje spavanja i kardiovaskularnih bolesti i čimbenika rizika", dodao je "Postoje dokazi da je apneja spavanja povezana s nekim slučajevima visokog krvnog tlaka, ali za neka druga stanja kardiovaskularnog sustava dokazi su visoko slučajni".

"Dok ne znamo uzrok i posljedicu veze izmređu apneje u snu i kardiovaskularnih bolesti, najbolje bi bilo promatrati pacijente iz obaju pristupa i liječiti oba stanja. Drugim riječima, liječiti i apneju u snu i njihovu kardiovaskularnu bolest", zaključio je Somers.

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti