Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Apneja u snu i hipertenzija

Apneja u snu i hipertenzija

Apneja u snu i hipertenzija
  • Objavljeno: Petak, 31.10.2008.
  • Broj pregleda: 3.911
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Djeca koja imaju opstruktivnu apneju u snu imaju krvni tlak viši od normale, pronašli su istraživači. Opstruktivna apneja u snu dogodi se kada se dišni putovi zatvore tijekom sna i prekidaju disanje na kratko vrijeme što se ponavlja više puta tijekom noći. To je često povezano s izraženim hrkanjem.

Apneje u snu u djetinjstvu se sve više otkrivaju, napisali su dr. Albert M. Li s Chinese University of Hong Kong i njegovi kolege u medicinskom časopisu Thorax. Učinci apneje u snu na povišenje krvnog tlaka i razvoj hipertenzije još su kontroverzni.

Provjerite kako apneja oštećuje mozak!

U trenutnoj studiji, istraživači su usporedili krvne tlakove djece s blagom, umjerenom ili teškom apnejom u snu sa zdravim kontrolnim sudionicima.

Djeca u dobi između 6 i 13 godina bila su uključena u studiju iz 13 nasumice odabranih škola. Nakon ispunjavanja upitnika o apneji u snu djeca su bila podvrgnute studiji spavanja, te monitoriranju krvnog tlaka s prenosivim monitorom dok su bili vani u normalnim uvjetima. Ukupnoero djece bilo je uključeno u završnu analizu.

Istraživači su pronašli da je krvni tlak i tijekom budnosti i tijekom spavanja bio viši kod djece s apnejom u spavanju. Visina krvnog tlaka bila je viša što je bila teža apneja u spavanju.

Ti su rezultati klinički važni jer je krvni tlak dobro poznat čimbenik rizika za buduće neželjene kardiovaskularne događaje, i djeca koja imaju apneju u snu imaju predispoziciju za takav rizik?, istaknuo je Liov tim.

Zbog toga, savjetovali su, djeca sa simptomima koji upućuju na apneju u snu tebala bi biti rano pregledana i buduće bi studije trebale procijeniti učinke liječenja apneje u snu na promjene u krvnom tlaku.

Strategije za liječenje apneje u snu uključuju smanjenje prekomjerne tjelesne mase, operacija krajnika, ili zrak pod tlakom putem maske.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti