Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Aritmije u sportaša bezopasne

Aritmije u sportaša bezopasne

Aritmije u sportaša bezopasne
  • Objavljeno: Nedjelja, 13.07.2008.
  • Broj pregleda: 2.832
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vrhunski sportaši obično imaju nižu frekvenciju srca u mirovanju, ali kada su aktivni neki rezvijaju ubrzan rad srca poznat kao ventrikularne tahiaritmije. Studije pokazuju da čak do 30% vrhunskih sportaša pokazuje poremećaje u smislu iregularnog srčanog ritma.

U nedostatku abnormalnosti srca u podlozi, čini se da te iregularnosti ritma proizlaze iz samog treniranja i smatraju se bezopasnim stanjem poznatim kao ?sportsko srce?.

Drugo obilježje ?sportskog srca? je povećanje glavne srčane komore za pumpanje krvi, poznato kao hipertrofija lijevog ventrikla srca ili LVH.

U nesportaša patološka hipertrofija lijevog ventrikla obično povećava rizik od ventrikularnih tahiaritmija kao što ih i pogoršava. U spomenutoj studiji talijanski su istraživači proučavali postoji li slična veza i kod sportaša.

Istraživači su opremili 175 olimpijskih i vrhunskih sportaša s prijenosnim monitorima koji su bilježili njihovu električnu aktivnost srca tijekom 24 sata. Također su im učinili i ultrazvuk srca da indetificiraju eventualni LVH.

Ukupno, istraživači su pronašli da 14% njih u skupini ima LVH. Ali nije bilo znakova da je LVH povisio rizik od pojave tahiaritmija, o čemu su izvjestili u časopisu American Journal of Cardilogy.

Rezultati upućuju na to da, u suprotnosti s patološkim slučajevima, ventrikularne aritmije u sportaša nisu uzrokovane promjenama električne aktivnosti srca izazvanim LVH, prema mišljebnju istraživača na čelu s Alessandrom Biffijem iz Talijanskog Olimpijskog Odbora u Rimu.

Umjesto toga promjene u živčanom sustavu, izazvane treningom visokog stupnja, mogle bi biti odgovorne. U prilog tome govore prijašnje studije gdje je opisano da se ventrikularne tahiaritmije povlače kada sportaš prestrane treniti i sudjelovati na natjecanjima.

Ti posljednji rezultati, napisali su Biffi i njegovi kolege, ?pružaju bezopasnu kliničku potvrdu ventrikularnih aritmija u vrhunskih sportaša.?

Za MojDoktor:Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti