Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Artroza kod pretilih pacijenata može biti spriječena gubitkom težine

Artroza kod pretilih pacijenata može biti spriječena gubitkom težine

Artroza kod pretilih pacijenata može biti spriječena gubitkom težine
  • Objavljeno: Petak, 28.06.2013.
  • Broj pregleda: 25
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Gubitak težine može spriječiti i značajno ublažiti simptome osteoartritisa odnosno artroze, progresivne bolesti zglobova, zaključak je članka objavljenog u časopisu Journal of the American Academy of the Orthopaedic Surgeons (JAAOS).

U članku se navodi kako pretilost zapravo može biti uzrok biomehaničkih i upalnih promjena koje uzrokuju artrozu te boli i gubitka pokretljivosti povezanih s tom bolešću

"Postoji jasna poveznica između pretilosti i artroze koja proizlazi iz biomehaničkih i sistemskih čimbenika. Sistemski čimbenici čine se značajnijima", istaknuo je Ryan C. Koonce, kirurg ortoped na klinici Skagit Regional Clinic u Mount Vernonu i jedan od autora članka.

U članku se ističe kako bi se gotovo polovina slučajeva artroze koljena u Sjedinjenim Američkim Državama mogla izbjeći da nije bilo pretilosti kao čimbenika rizika, a ističu se i druge teze:

  • prekomjerna tjelesna težina i opterećenje određenog zgloba dovodi do njegovog povećanog trošenja.
  • pretili odrasli ljudi imaju previše bijelog masnog tkiva koje može uzrokovati upale.
  • pretilost se smatra temeljnim uzrokom povišenog tlaka, inzulinske rezistencije i ostalih metaboličkih sindroma.
  • pretilost je snažan čimbenik rizika za pojavu boli, osobito u području mekog tkiva kao što su tetive.
  • smanjenje tjelesne težine može umanjiti bol, obnoviti funkcionalnost zglobova i poboljšati kvalitetu života oboljelima od artroze, a možda i spriječiti 111.206 operacija zamjene koljena koje se provode svake godine.

 "Vrlo je važno da liječnici budu svjesni različitih načina na koje pretilost uzrokuje artritis, ne samo radi liječenja već i radi sprečavanja nastanka bolesti. Zanemarujemo mršavljenje kao primarnu terapiju za artritis i bol u zglobovima", rekao je dr. Jonathan Bravman, profesor-asistent na Odjelu ortopedije Sveučilišta u Coloradu i koautor istraživanja. 

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti