Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Borovnice štite žene od srčanog udara

Borovnice štite žene od srčanog udara

Borovnice štite žene od srčanog udara
  • Objavljeno: Četvrtak, 17.01.2013.
  • Broj pregleda: 816
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Mlade žene, kao i one srednjoj dobi, koje redovito jedu borovnice, ali i jagode, imaju manji rizik od nastanka srčanog udara kasnije u životu.

U novom istraživanju znanstvenici se žele fokusirati na to može li supstanca, poznata kao antocijanin, zaštititi zdravlje srca.

Antocijanin je antioksidans koji se nalazi u biljkama. Štiti stanice i popravlja štetu nastalu djelovanjem slobodnih radikala. Antocijanin biljkama daje crvenu, plavu i ljubičastu boju koju možete primijetiti kod jagoda, borovnica, kupina i drugog voća, ali i povrća.

U istraživanju, koje je trajalo 18 godina, je sudjelovalo 93000 žena u dobi od 25 do 42 godine. Znanstvenici su promatrali njihove prehrambene navike, a izvještaj su podnosile svakih 4 godine.

Niži rizik od nastanka srčanog udara su imale žene koje su jele najmanje 3 porcije jagoda i borovnica tjedno. Jednu porciju čini oko 1/2 šalice od 250ml.

Prof. Aedin Cassidy je izjavio kako "trebamo detaljnije istražiti utjecaj antocijanina na zdravlje kardiovaskularnog sustava i srca."

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Circulation ističu kako antocijanin ima antiupalna djelovanja, smanjuje razinu lošeg (LDL) kolesterola i povećava razinu dobrog (HDL) kolesterola.

Iako su znanstvenici u istraživanju posvetili najveću pažnju borovnicama i jagodama, postoje brojne namirnice koje su bogate antocijaninom, uključujući šljive, višnje, patlidžan i slično. Odaberite najomiljeniju i učinite nešto dobro za svoje srce.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti