Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Brak produžuje život?

Brak produžuje život?

Brak produžuje život?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 14.01.2013.
  • Broj pregleda: 595
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Novo istraživanje američkih znanstvenika upućuje da brak smanjuje rizik od nastanka prijevremene smrti.

U istraživanju je sudjelovalo više od 4800 muškaraca i žena, a svi su rođeni 1940. godine. Znanstvenici su promatrali osobine sudionika kao što su optimizam, pesimizam, depresija i sklonost druženju s drugima. Također su u obzir uzeli i navike kao što je pušenje, fizička aktivnost i način prehrane.

Rezultati istraživanja pokazuju da oni, koji su u braku, imaju za čak 50% manji rizik od nastanka prijevremene smrti.

Znanstvenici ističu da kronična usamljenost uistinu narušava zdravlje i može povećati rizik od nastanka raznih bolesti.

Usamljene osobe se često o sebi dovoljno ne brinu, ne odlaze liječniku redovito i češće imaju nezdrave navike kao što su pušenje, manjak tjelovježbe, nezdrava prehrana i slično.

Istraživanje je pokazalo da samački život znatno lošije djeluje na muškarce nego žene. Naime, žene su sklonije druženju s članovima obitelji i prijateljima na način da im pokažu osjećaje i pričaju o problemima.

Muškarci, s druge strane, o takvim stvarima uglavnom pričaju s ljepšom polovicom. Stoga, ako žive samačkim životom sve to drže za sebe, dolazi do nastanka osjećaja usamljenosti i povećanja rizika od nastanka prijevremene smrti.

Znanstvenici, čije istraživanje prenosi EverydayHealth, ističu da bez obzira na samački život, trebate brinuti o sebi i svome zdravlju, družiti se s prijateljima i obitelji.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Kako zavoditi horoskopske znakove

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti