Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Brokula u borbi protiv osteoartritisa

Brokula u borbi protiv osteoartritisa

Brokula u borbi protiv osteoartritisa
  • Objavljeno: Subota, 31.08.2013.
  • Broj pregleda: 175
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Osteoartritis je bolest zglobova koja je uzrokovana raspadanjem hrskavice i kostiju na području zglobova. Najčešće se javlja na rukama, nogama, stopalima, koljenima i kukovima. Glavni i najčešći simptom je bol i otečenost.

Novo istraživanje, provedeno na laboratorijskim miševima, otkriva da je sulforafan moćan u usporavanju raspadanja hrskavice.

Prethodna istraživanja su pokazala da sulforafan ima protuupalno i antikancerogeno djelovanje, ali ovo istraživanje po prvi put pokazuje da je sulforafan odličan za prevenciju osteoartritisa.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Arthritis and Rheumatism, su otkrili da sulforafan blokira enzime koji uzrokuju propadanje zglobova, a trenutno učinak sulforafana testiraju na osobama koje su imale transplantaciju koljena.

Brokula, ali i ostalo povrće iz porodice kupusnjača (prokulice, kupus) ima visoku razinu sulforafana, zbog čega je odličan izbor kada je u pitanju prevencija osteoartritisa.

Znanstvenici ističu da je ovo tek početak istraživanja. Idući plan je podijeliti sudionike u grupe. Jedna bi konzumirala posebno uzgajanu brokulu, koja sadrži visoku razinu sulforafana.

Sudionici će brokulu jesti 2 tjedna prije operacije, a nakon operacije koljena će znanstvenici promatrati je li sulforafan utjecao na strukturu i zdravlje koljena.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti