Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Brucoši i debljanje

Brucoši i debljanje

Brucoši i debljanje
  • Objavljeno: Subota, 23.08.2008.
  • Broj pregleda: 421
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Brucoško dobzdrav doručakivanje na težini ima mnogo okrivljenika, objavljeno je na HealthDayu.

Dostupnost brze hrane, alkohol i opterećenje učenjem pridonose lošoj prehrani, izjavili su stručnjaci. Neodgovorno objedovanje, manjak tjelovježbe i konzumacija alkohola nalaze se među uzročnicima koji pridonose dobivanju dodatnih kilograma u mnogih novih studenata, prema mišljenju stručnjaka s Duke Universtitya.

Mnogi brucoši ne znaju kako izabrati ili pripremiti zdrav obrok, i stres od teških predavanja i napori da postignu dobre ocjene mogu im pripomoći u tome da jedu u krivo vrijeme, rekla je Elisabetta Politi, nutricionistički voditeljica na Duke Diet and Fitness Center.

Prerađena pristupačna hrana je laka opcija kada su studenti budni kasno u noć i pripremaju se za ispite ili završavaju pismene radove.

Sastanci u domovima često sadržavaju alkohol koji ima puno kalorija. Ali djeluje na dobivanje na masi i na druge načine. "Kada pijete alkohol, vaša odlučnost prema svemu pada, pa tako i prema izazovu da jedete masnu hranu. Skloniji ste hrani kada pijete.", rekla je gospođa Politi.

Također je istaknula da mnogi studenti koji su bili fizički aktivni u srednjoj školi postanu sasvim neaktivni kada počnu studirati.

Elisabetta Politi je ponudila mnogo savjeta kako će brucoši zadržati tjelesnu masu pod nadzorom:

- sastavite plan. Saznajte kada su vam predavanja i planirajte zdravu prehranu između njih i raspitajte se gdje ima zdrave hrane.

- Doručkujte. Ako ste u žurbi, neka bude jednostavan, samo cjelovite žitarice s mlijekom i komad voća.

- Dobro se opskrbite voćem i povrćem tako da imate nešto zdravo za prigristi.

- Kod napitaka, pijte puno vode, birajte sokove bez šećera i svaki dan uzimajte nekoliko čaša mlijeka sa smanjenim udjelom šećera i masnoća. Proteini u mlijeku vam mogu pomoći da duže osjetite sitost.

- Za kontrolu veličine porcija koristite se strategijom ?sam napuni tanjur?. Napunite pola tanjura s voćem i povrćem, ¼ s žitaricama (ako je moguće cijelog zrna) i ¼ s mršavim proteinima. Izbjegavajte majonezu i teške priloge kao krumpir salatu i salatu s makaronima.

- Vodite dnevnik prehrane, koji će vam pomoći da procijenite i promijenite prehrambene navike.

- Vježbajte barem 30 minuta na dan.

Za MojDoktor: Maja Vajegić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti