Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Brza klopa i debljina

Brza klopa i debljina

Brza klopa i debljina
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 03.11.2008.
  • Broj pregleda: 793
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Brzo jedenje do sitosti utrostručuje rizik od prekomjerne težine.

Dostupnost jeftine hrane i veće porcije mjenjaju prehrambene navike, objavljeno je na HealthDay. Pojedinci koji jedu brzo i to dok se ne zasite imaju tri puta veće šanse da će biti predebeli u usporedbi s drugima, prema rezultatima japanske studije.

Za ovo istraživanje, 1.122 muškarca i 2.165 žena, u dobi od 30 do 69 godina, su ispunili upitnik o svojim prehrambenim navikama, koji je otkrio da 50.9% muškaraca i 58.4% žena jede dok se ne zasite i 45.6% muškaraca i 36% žena izjavilo da jedu brzo.

Oni koji su rekli da jedu brzo i to dok se ne zasite su imali viši indeks tjelesne mase (BMI; Body Mass Index) i ukupan unos kalorija i imali su tri puta veće izglede da budu debeli u usporedbi s onima koji nisu jeli dok se ne zasite i nisu jeli brzo.

Studija, koja je objavljena online 22.listopada u časopisu ?British Medical Journal?, pokazuje da brzo jedenje i to do sitosti ima ?supra-aditivni učinak na pretilost?, zaključio je profesor Hiroyasu Iso, s Osaka University i njegovi kolege.

Sve do nedavno, većina odraslih osoba nije imala mogućnost konzumiranja dovoljno energije da bi skladištili masno tkivo, prema osnovnim informacijama u studiji. Ali prehrambene navike su se promijenile s povećanjem pristupačnosti jeftine hrane u većim porcijama, brze hrane, uz to sve manje obitelji jedu skupa i jedu odmaknute pažnje (kao što je gledanje televizije).

Rezultati studije opisuju kako trenutni obrasci prehrane u mnogim nacijama mogu imati ulogu u epidemiji debljije, napisala je u pridruženom članku Elizabeth Denney-Wilson, s University of New South Wales, i Karen Campbell s Deakin University, Australia.

One su izjavile da bi doktori trebali raditi s roditeljima u uvođenju zdravih prehrambenih navika u djece, kao što su sporije jedenje, serviranje odgovarajuće veličine porcija i objedovanje kao obitelj u okolini bez ometanja izvana.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti