Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Češnjak sprječava nastanak raka

Češnjak sprječava nastanak raka

Češnjak sprječava nastanak raka
  • Objavljeno: Subota, 17.08.2013.
  • Broj pregleda: 808
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Cancer Prevention Research, otkriva da sirovi češnjak rizik od nastanka raka može smanjiti za čak 30 do 44%, čak i kod pušača.

U istraživanju, koje je trajalo 10 godina, je sudjelovalo gotovo 6000 osoba. Znanstvenici su proučavali utjecaj svakodnevnog konzumiranja češnjaka i rizika od nastanka raka pluća.

Rezultati su pokazali da konzumiranje sirovog češnjaka 2 puta tjedno rizik od raka pluća može smanjiti za 30 do 44%.

Češnjak je imao odličan učinak i kod osoba koje su imale povišen rizik od nastanka raka pluća, kao što su pušači i osobe koje rade s opasnim isparavajućim kemikalijama.

Sastojak, za kojega znanstvenici vjeruju da je ključan u zaštiti od raka, jest alicin. On se oslobađa i aktivira kada se češnjak nasjecka i izloži zraku. Znanstvenici nisu testirali učinkovitost kuhanog češnjaka.

Američki znanstvenici ističu da su prethodna istraživanja pokazala kako češnjak smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara, pretilosti, dijabetesa tipa 2 i stvaranja krvnih ugrušaka.

Nažalost, veliki broj ljudi nije ljubitelj češnjaka zbog njegovog intenzivnog okusa i mirisa, stoga savjetujemo da ga dodajete u salate i juhe. Kako znanstvenici nisu istražili ljekovite moći kuhanog češnjaka, tako biste trebali što češće češnjak jesti svjež.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti