Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Chevez zbog zdravlja zabranio Coca Colu Zero

Chevez zbog zdravlja zabranio Coca Colu Zero

Chevez zbog zdravlja zabranio Coca Colu Zero
  • Objavljeno: Nedjelja, 14.06.2009.
  • Broj pregleda: 840
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Predsjednik vlade Venezuele odlučio je zabraniti prodaju Coca Cole Zero, kako bi očuvao zdravlje njenih građana.

Predsjednik vlade Venezuele Hugo Chavez u srijedu je naredio kompaniji Coca-Cola Co. da s njezinog teritorija povuče svoj proizvod Coca Colu Zero, navodeći kao razlog neutvrđene opasnosti po zdravlje.

U toj najvećoj južnoameričkoj izvoznici nafte, odluka je stigla nakon vala nacionalizacije i zaokreta u načinu rada proizvođača.

Ministar zdravstva Jesus Mantilla rekao je kako se nekalorična Coca Cola ne bi smjela više prodavati, a neprodane bi se zalihe trebale ukloniti s polica trgovina, dok vlada ne ispita njezine sastojke.

Proizvod se mora povući iz opticaja kako bi se očuvalo zdravlje građana Venezuele - naglasio je ministar u izvješću poslanom vladinoj novinskoj agenciji

Čelnici Coca Cole izjavili su pak kako Coca Cola Zero ne sadrži nikakve štetne sastojke, ali da će prestati s proizvodnjom i povući proizvod s polica za vrijeme trajanja istrage.

Zero je rađen po najvišim standardima kvalitete u cijelom svijetu i zadovoljava sve sanitarne zahtjeve tražene u Venezueli - poručila je tvrtka u zajedničkoj izjavi s njezinom lokalnom punionicom boca u Južnoj Americi.

Vlada već zatvorila američku tvornicu tjestenine i mlin za rižu

Usprkos Chavezovoj antikapitalističkoj politici i retorici protiv konzumerizma, Venezuela ostaje još uvijek jedna od najamerikaniziranijih južnoameričkih kultura, u kojoj su fast-food restorani, trgovački centri i baseball iznimno popularni.

Mantilla nije naveo koji su točno zdravstveni rizici umjetnih šećera, sastavnih dijelova Coca Cole Zero, odgovorni za trovanje građana.

Coca Cola Femsa punionica boca sa sjedištem u Meksiku bila je u problemima zbog radničkih blokada tvornice, povezanih s neisplaćivanjem plaća.

Vlada je ove godine već zatvorila tvornicu tjestenine i mlin za rižu koji su pripadali američkom prerađivačkom divu Cagrill, te prijetila akcijama usmjerenima protiv također američkog proizvođača lijekova Pfizer.

Chavez je nacionalizirao i grupu tvrtki vezanih uz preradu nafte, uključujući i projekte koji su pripadali tvrtkama Williams i Exterran.  

Komentari

Najčitanije zanimljivosti