Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Čitajte sastav proizvoda

Čitajte sastav proizvoda

Čitajte sastav proizvoda
  • Objavljeno: Srijeda, 19.09.2012.
  • Broj pregleda: 774
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ljudi, naročito žene, koji čitaju sastav proizvoda tijekom kupovine, su mršaviji, tvrde španjolski znanstvenici.

Stručnjaci su proučavali navike kod više od 25.000 ljudi, uključujući prehrambene navike i kupovanje namirnica. Među podacima su se našli i oni o čitanju sastava proizvoda na namirnicama. Na etiketama ćete pronaći koliko kalorija, masti, proteina, šećera, vlakana i natrija namirnica sadrži, kao i prisutnost minerala i viramina.

Znanstvenici su uočili vidljivu razliku među ljudima koji čitaju sastav proizvoda i onih koji nemaju tu naviku. Također su ustanovili da pušači obraćaju jako malo pažnje na sastav proizvoda, a glavni razlozi su sveukupno lošije životne navike.

Ljudi koji žive u gradovima i oni koji su srednjoškolski ili fakultetski obrazovani u prosjeku veću pažnju posvećuju etiketama na namirnicama. Također je zanimljivo da je čak 74% žena izdvojilo vrijeme za čitanje sastava, u usporedbi s tek 58% muškaraca.

"U prosjeku, žene koje čitaju sastav namirnica imaju manji indeks tjelesne mase, što je važno u prevenciji pretilosti", izjavila je za časopis Agricultural Economics voditeljica istraživanja prof. Maria Loureiro.

Čitanje sastava proizvoda igra važnu ulogu u održavanju zdravih prehrambenih navika, a ne oduzima previše vremena. Također, nakon nekog vremena ćete zapamtiti koje namirnice su zdravije, a koje ne, pa će vaša kupovina postajati sve brža, ali i zdravija.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti