Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Cjepivo protiv upale pluća

Cjepivo protiv upale pluća

Cjepivo protiv upale pluća
  • Objavljeno: Srijeda, 01.09.2010.
  • Broj pregleda: 1.849
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Novo istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Thorax pokazalo je da se u Engleskoj nakon uvođenja cjepiva protiv pneumokoka smanjio broj djece koja zbog upale pluća moraju ostati u bolnici.

Znanstvenici s britanskog sveučilišta Imperial College London tvrde da se broj hospitalizacija zbog bakterijske pneumonije u dječjoj dobi smanjio za jednu petinu dvije godine nakon uvođenja cjepiva u rujnu 2006.

Polisaharidno konjugirano cjepivo štiti od sedam različitih vrsta bakterije Streptococcus pneumoniae, bakterije koja može uzrokovati tešku bolest kod beba, male djece i starijih ljudi.

Jedan od deset smrtnih slučajeva kod djece mlađe od pet godina u Europi je uzrokovan ovom bolesti.
Dr. Sonia Saxena, voditeljica ovog istraživanja iz Škole narodnog zdravlja koja se nalazi u sklopu spomenutog sveučilišta, komentirala je: „Zaista smo zadovoljni što se broj ozbiljno bolesne djece koja zahtijevaju hospitalizaciju zbog bakterijske pneumonije i empijema smanjio nakon uvođenja novog cjepiva."

„Uspjeh bilo kojeg programa cijepljenja ovisi o tome da se cijepi što više ljudi. Sada kada imamo jasne dokaze o ovom cjepivo protiv pneumonije, nadamo se da će se još više roditelja odlučiti cijepiti svoju djecu", zaključila je na kraju.

U Hrvatskoj su dostupne dvije vrste cjepiva protiv bakterije Strptococcus pneumoniae, koja se kod nas često naziva samo pneumokok: polisaharidno konjugirano cjepivo koje štiti od sedam tipova pneumokoka i može se koristiti i kod djece mlađe od dvije godine, te polisaharidno cjepivo koje štiti od 23 tipa pneumokoka a koristi se uglavnom za odrasle i djecu stariju od dvije godine.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti