Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Čokolada je dobra za vas slično kao i vježbanje

Čokolada je dobra za vas slično kao i vježbanje

Čokolada je dobra za vas slično kao i vježbanje
  • Objavljeno: Nedjelja, 18.09.2011.
  • Broj pregleda: 1.843
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znanstvenici su otkrili kako mala količina tamne čokolade može poboljšati zdravlje na sličan način kao da ste vježbali.

Istraživači su se usredotočili na mitohondrije, sićušne „kućice energije" u stanicama koje stvaraju energiju, te su otkrili kako spoj iz biljaka kojeg pronalazimo i u čokoladi, pod nazivom epikatekin, čini se da stimulira iste reakcije mišića kao i snažna aktivnost.

Dr. Moh Malek s Wayne State Universitya u Detroitu, vodio je istraživanje na miševima, a njegovu izjavu prenosi Telegraph: ''Mitohondriji proizvode energiju koja se koristi od strane stanica u tijelu. Više mitohondrija, znači da se proizvodi više energije i na kraju se može obaviti više posla."

''Aerobne vježbe, kao što je trčanje ili biciklizam, povećavaju broj mitohondrija u mišićnim stanicama. Naše istraživanje je utvrdilo kako epikatekin stvara isti tjelesni odgovor. Osobito u srčanim i skeletnim mišićima.''

Dva puta dnevno kroz 15 dana, miševi su dobivali određenu vrstu epikatekina iz kakaa. U isto vrijeme, životinje su imale 30 minutni trening na traci za trčanje svaki dan.

Istraživači su otkrili kako su miševi hranjeni samo epikatekinom imali iste vježbene performanse kao i oni koji su imali 30 minutni trening.

Znanstvenici se nadaju kako će njihovo istraživanje dovesti do boljih načina za borbu protiv dobnog propadanja mišića.

''Broj mitohondrija u mišićima se smanjuje kako starimo, a to na nas utječe fizički u smislu proizvodnje energije i izdržljivosti mišića,'' objašnjava dr. Malek.

''Primjenom onoga što znamo o sposobnostima epikatekina, to jest da poboljšava brojčanost mitohondrija, možda možemo osigurati dobar pristup za smanjenje utjecaja starenja mišića.''

Miševi srednje dobi koji su i vježbali i jeli epikatekin, pokazali su još veću dobrobit.

''Čini se da bi liječenje epikatekinom u kombinaciji s vježbanjem, moglo biti odlično sredstvo za usporavanje starenja mišića,'' zaključuje dr. Malek.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti