Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Crveno meso povezana sa sljepilom u starosti

Crveno meso povezana sa sljepilom u starosti

Crveno meso povezana sa sljepilom u starosti
  • Objavljeno: Petak, 20.03.2009.
  • Broj pregleda: 1.120
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

...što je vodeći uzrok sljepoće u starosti.

Dr. Elaine Chong i njeni kolege, iz Centra za istraživanje očiju u Australiji, utvrdili su da se u usporedbi s onima koji ga jedu manje od pet puta tjedno, ljudi koji jedu crveno meso 10 puta tjedno imaju gotovo 50 posto veću vjerojatnost da razviju AMD u starosti.

Međutim, oni su također utvrdili da su ljudi koji su jeli piletinu najmanje tri puta tjedno imali 50 posto manju vjerojatnost za razvijanje AMD u starsti.

AMD u početku se očituje kao zamućen vid, zatim slijedi blijedilo boja. Iako rijetko prelazi u potpuno sljepilo, AMD je i dalje vodeći uzrok lošeg vida i sljepoće među starijima od 60 i pogađa oko pola milijuna ljudi u Velikoj Britaniji.

Između 1990 i 1994 i kolege i Chong proveli su istraživanje koje je obuhvatilo 6734 ljudi u dobi od 58 do 69 koji su živjeli u Melbourneu, Australija.

Rezultati su pokazali da:

* 1680 sudionika bilo je u početnoj fazi AMD i 77 u kasnoj fazi AMD.

* Unos crvenog mesa je povezan s ranom fazom AMD (odnosno više crvenog mesa povezano je s većim šansama za raniju pojavu AMD).

* Omjer onih koji su jeli meso deset puta tjedno ili više naspram onih koji su ga jeli manje od 5 puta tjedno je 1,47 (tj. oni koji jedu meso 10 puta tjedno imaju 47 posto veći rizik od AMD nego oni koji su jeli meso manje od 5 puta tjedno).

* Isto tako, konzumacija piletine 3,5 puta tjedno ili više je povezana sa 57 posto nižim rizikom od AMD u usporedbi s prehranom gdje je konzumacija manja od 1,5 puta tjedno.

Istrazivači su zaključili da različite vrste mesa imaju različite učinke na rizik za razvijanje AMD i pomažući ljudima da promijene prehrambene navike smanjuje im rizik za razvijanje AMD u starosti.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti