Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Crveno meso šteti srcu

Crveno meso šteti srcu

Crveno meso šteti srcu
  • Objavljeno: Utorak, 09.04.2013.
  • Broj pregleda: 521
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Poznato je da visoka razina zasićenih masnih kiselina i kolesterola u crvenom mesu štetno djeluje na zdravlje srca i krvožilnog sustava. Novo istraživanje je otkrilo da crveno meso ima još jedan sastojak koji ima štetno djelovanje na zdravlje.

Nutrijent koji se zove L - karnitin, a nalazi se u crvenom mesu, ali i popularnim dijetetskim proizvodima, ima štetno djelovanje za zdravlje srce i krvožilnog sustava.

"Znamo da prekomjerni unos zasićenih masnih kiselina ima štetno djelovanje na zdravlje, ali ovo je prvo istraživanje koje otkriva da L - karnitin ima podjednako štetno djelovanje", izjavio je voditelj istraživanja dr. Stanley Hazen.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Nature Medicine, ističu da se karnitin također nalazi u peradi, mlijeku i mliječnim proizvodima, ali i nekim vrstama ribe. Popularan je kao dijetetski suplement jer pomaže u mršavljenju i izgradnji mišića. Također se nalazi u nekim energetskim pićima.

U istraživanju je sudjelovalo 2600 muškaraca i žena. Znanstvenici su uzeli uzorke njihove krvi i mjerili razinu karnitina.

Rezultati su pokazali da osobe, koje su imale povišenu razinu karnitina u krvi, imaju povećani rizik bolesti srca i krvožilnog sustava. Kako bi se uvjerili u točnost rezultata, uzorke krvi su usporedili s uzorcima krvi kod vegetarijanaca i vegana. Oni su imali značajno manju razinu karnitina u krvi.

Ako pretjerujete u konzumiranju crvenog mesa, krajnje vrijeme je da smanjite unos, a osobe koje uzimaju suplemente karnitina se trebaju posavjetovati s liječnikom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti