Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Crvi izlučuju antibiotik

Crvi izlučuju antibiotik

Crvi izlučuju antibiotik
  • Objavljeno: Četvrtak, 14.08.2008.
  • Broj pregleda: 749
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znanstvenici u Walesu otkrili su da se nova vrsta antibiotika što ga izlučuju crvi može boriti protiv opasnih bakterija poput MRSA-e, E. colli i C. difficile.

Antibiotik, Seraticim, dobiva se iz sekreta crva muhe zlatice i učinkovit je protiv 12 različitih sojeva MRSA bakterije. Dr. Yolande Harley iz jedne britanske zaklade koja se bavi medicinskim istraživanjima, komentirao je: "Otkriće novog djelotvornog antibiotika je vrlo uzbudljivo. To bi moglo značiti i novi način liječenja za ljude s kroničnim ranama koji su zaraženi s MRSA-om ili drugim bakterijama."

Živi crvi dugo su se upotrebljavali za liječenje inficiranih rana, no dr. Harley rekao je da bi antibiotska krema smanjila potrebu da pacijenti dođu u doticaj s pravim živim crvima.

Voditelj istraživanja, profesor Norman Ratcliffe, sa Sveučilišta "Swansea", rekao je da je potrebno još rada kako bi se razvio lijek. Otkrio je: "Trenutno je potrebno otprilike 20 šalica crva kako bi se iscijedila samo jedna kap pročišćenog Seracitina."

"Zato će nam sljedeća zadaća biti odrediti sastav spomenute kemikalije pomoću sprektrometrije i magnetne rezonancije kako bismo je mogli proizvesti u većim količinama", dodao je.

Iza skraćenice MRSA stoji super bakterija punog naziva Meticilin Rezistentni Staphyloccocus Auerus, što znači da se radi o posebnom soju bakterije koji je otporan na penicilinske antibiotike. Podaci iz SAD-a govore da je trećina populacije prenositelj "običnog" stafilokoka , a procjenjuje se da je MRSA prisutna kod jedan posto populacije.

Za MojDoktor: Lovro Lamot, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti