Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Čvrst sestrinski odnos razdvojiti mogu samo dečki

Čvrst sestrinski odnos razdvojiti mogu samo dečki

Čvrst sestrinski odnos razdvojiti mogu samo dečki
  • Objavljeno: Nedjelja, 09.08.2009.
  • Broj pregleda: 1.283
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dok su mali, prave nepodopštine čim im se ukaže prilika i pravi su davež, no kvalitetan odnos s braćom i sestrama pomaže da se razviju u jake ličnosti te smanje rizik od bolesti. Dokazala je to američka studija koja pokazuje da braća i sestre smanjuju rizik od depresije i srčanih bolesti. Također, mladi koji idu u srednju školu i pomažu mlađoj braći pisati zadaće imaju bolje komunikacijske vještine i lakše čitaju s razumijevanjem od vršnjaka jedinaca. Višegodišnja američka studija provedena na 200 braće i sestara pokazala je kako su sestre mnogo povezanije od braće, osobito u starijoj dobi. Tada su spremnije pomoći, pričuvati djecu ili oprati suđe, a omiljena im je aktivnost davati sestrinske savjete, koji često živciraju, ali su uvijek dobronamjerni.
U djetinjstvu djevojčica stariju sestru može doživljavati kao suparnicu za očevu i majčinu ljubav, a u pubertetu ona postaje vodič koji će je uputiti u sve tajne zrelosti i ulaznica u starije društvo. Natjecateljski se duh rađa čim mladići i simpatije postaju aktualni. U dvadesetima i tridesetima više nema potrebe za dokazivanjem pa sestrinska povezanost opet jača i pokazuje svoju stranu. 

Bliski odnosi s braćom i sestrama pomažu u liječenju trauma, osobito nastalih zbog neslaganja roditelja ili rastava, pokazuje američko istraživanje. Studija Harvardskog sveučilišta pokazuje kako djeca koja nisu sagradila kvalitetan odnos do dvadesetih, u pedesetima imaju veći rizik od depresije, anksioznosti i drugih psihičkih bolesti, bez obzira na odnos s roditeljima.

Braća i sestre inspiriraju jedni druge na razvijanje različite osobnosti jer žele biti posebni i tako se izboriti za roditeljsku ljubav. To je u konačnici pozitivna karakteristika jer na vrijeme pronalaze svoj put i definiraju ciljeve. 

Svađe braće i sestara u mladosti i dječjoj dobi odličan su mentalni trening koji će im poslije u životu omogućiti bolje komunikacijske vještine i procjene psiholoških profila u formalnim situacijama te više samopouzdanja. Studija je pokazala se da u zajedničkoj igri djeca porječkaju šest do deset puta u sat vremena. Iako to roditelje beskrajno živcira, ona na taj način stječu važne kvalitete koje će im trebati u budućnosti.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti