Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Da li nas jutarnja kava uopće razbuđuje?

Da li nas jutarnja kava uopće razbuđuje?

Da li nas jutarnja kava uopće razbuđuje?
  • Objavljeno: Nedjelja, 04.09.2011.
  • Broj pregleda: 1.355
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Mnogi od nas računaju na kavu da nam pomogne kod jutarnjeg razbuđivanja, no najnovija istraživanja pokazuju da je možda sve u snazi uma.

Britanski istraživači koji su lagali volontere da piju kavu s kofeinom, a ustvari su pili kavu bez kofeina, primijetili su značajan napredak u njihovim performansama i raspoloženju.

U seriji testova kreiranih za mjerenje mentalnih performansi, vremena reakcije te raspoloženja, neki su čak bili bolji od volontera koji su konzumirali kavu s kofeinom.

Rezultati pokazuju kako su takvi učinci razbuđivanja od kave, tu i djelomično zbog potrošačkog očekivanja utjecaja kofeina. Vrlo je zanimljiv taj osjećaj očekivanja da će im kofein u kavi dati dodatan poticaj i osjećaj razbuđivanja, da konzumenti doslovno osjećaju njegove učinke kad ih u biti uopće i nema, ističu istraživači.

A opet je zanimljivo kako je kofein poznati stimulans koji djeluje na mozak i može pomoći u borbi s pospanošću i umorom.

Neka istraživanja su sugerirala da tri šalice kave dnevno mogu značajno smanjiti rizik od razvoja Alzheimerove bolesti, vjerojatno zato što kava pokreće lančanu reakciju u mozgu koja sprječava štetu koju nanese ova teška bolest.

Istraživanje vođeno od strane tima sa Sveučilišta East London, uključivalo je 88 dobrovoljaca u dobi između 18 i 47 koji su u isto vrijeme ljubitelji kave i piju barem dvije šalice dnevno, prenosi Telegraph.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti