Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Dan podrške oboljelima od epilepsije

Dan podrške oboljelima od epilepsije

Dan podrške oboljelima od epilepsije
  • Objavljeno: Petak, 19.03.2010.
  • Broj pregleda: 1.565
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

26. ožujak obilježava se u svijetu kao „Purple Day" - Dan podrške oboljelima od epilepsije.

Obilježavanje je pokrenuto 2008. godine na inicijativu 9 godišnje djevojčice Cassidy Megan, njezinih roditelja i Društva za epilepsiju Nova Scotia, Kanada. Kao većina djece, zbog epilepsije je imala ograničenja u igri, druženju sa vršnjacima, u školi.

Djevojčica Cassidy prezentirala je svoju bolest i probleme pred kolegama u školi, te je uz podršku majke pokrenuta šira akcija da 26.ožujak postane Dan podrške oboljelima i da ljubičasta boja lavande postane simbol, obzirom da je ona međunarodna boja epilepsije.  

Do danas je u akciju uključeno 15 zemalja diljem svijeta preko svojih ambasadora. Ideja je da se u zemljama koje su pristupile  akciji podrške oboljelima regrutiraju dobrovoljni ambasadori koji rade na organizaciji i promociji „Purple Day"  u svojoj zemlji. Prvi puta ove godine pokrenuta je takva aktivnost i u Hrvatskoj. Iz Kanadskog društva za epilepsiju prihvaćena je naša aplikacija, te smo uvršteni kao ambasadori Hrvatske u globalnu kampanju. Akciju održavanja pokrenuli su stručnjaci - epileptolozi iz KBC Zagreb, Klinika za neurologiju, Referentni centar za epilepsije Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske i članovi Hrvatske udruge za epilepsiju.

26. ožujka održat ćemo predavanja o epilepsiji i o potrebi podrške oboljelima u dvije zagrebačke srednje škole (IX Gimnazija i Turističko-ugostiteljsko veleučilište). Epileptolozi u Hrvatskoj prate najnovija dostignuća u liječenju epilepsije, međutim kako se radi o  kompleksnoj  bolesti  koja utječe na socijalni i profesionalni život oboljelih,  smatramo da je potrebno što više poraditi na destigmatizaciji bolesti. To podrazumijeva edukaciju obitelji, stručnjaka, a posebno djece školske dobi  kako bi zauzeli što pozitivniji stav prema epilepsiji u svom budućem životu.

Više detalja o obilježavanju „Purple Day" u svijetu može se dobiti na www.purpleday.org.

Prema riječima Cassidy Megan poručujemo djeci s epilepsijom i svima oboljelima od epilepsije da nisu sami, da se ne boje govoriti o svojoj bolesti i problemima vezanim uz bolest.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti