Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Danas obilježavamo Svjetski dan hepatitisa

Danas obilježavamo Svjetski dan hepatitisa

Danas obilježavamo Svjetski dan hepatitisa
  • Objavljeno: Petak, 28.07.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Virusni hepatitis virusna je upala jetre koja dovodi do oštećenja ili uništenja jetrenih stanica. Može biti kratkotrajan, a u slučajevima trajanja dulje od šest mjeseci, postaje kronično oboljenje. U slučaju neliječenja, hepatitis C (HCV) uvjetuje postupnu progresiju bolesti, od faze akutnog do faze kroničnog hepatitisa, pa sve do razvoja ciroze jetre i njezinih kasnih komplikacija i zatajenja ili razvoja karcinoma jetre. HCV je vodeći razlog transplantacije jetre.. Trenutno ne postoji cjepivo, ali postoje različiti lijekovi koji mogu u potpunosti uništiti virus i usporiti progresiju bolesti. Što se prije krene u liječenje hepatitisa C, to su veće šanse da bolest ne uzrokuje ozbiljnije posljedice. Međutim, i kod značajnog oštećenja jetre se može i treba provesti terapija, kaže struka

Virusni hepatitisi su javnozdravstveni problem koji ima i društveno-političku dimenziju, u kontekstu diskriminacije, kršenja ljudskih prava i društvenog neprihvaćanja oboljelih osoba. Upravo radi toga, u posljednjih nekoliko godina naglašava se važnost testiranja i pravovremenog otkrivanja virusa te potiče podizanje svijesti o preveniranju i pravovremenom liječenju HCV-a. Najsuvremenije terapije pružaju nam jedinstvenu priliku za eliminaciju hepatitisa C u svijetu i u Hrvatskoj, a značajan je doprinos u vidu smrtnosti te u vidu socio-ekonomskih troškova.

Iako je Hrvatska, po dostupnosti lijekova za hepatitis C, danas rame uz rame s drugim zemljama EU, u ovom trenutku terapije se odobravaju samo bolesnicima s najvišim stupnjem fibroze jetre (F3 i F4), koji su također primorani čekati na propisanu terapiju. Takvim pristupom, koji ne uključuje liječenje adekvatnog broja bolesnika s ranijim stupnjevima fibroze (F1 i F2), pacijente se dovodi u situaciju u kojoj su primorani čekati na pogoršanje zdravstvenog stanja, kako bi bili u mogućnosti dobiti prijeko potrebnu terapiju.

Jedan od važnijih zaključaka je hitna potreba za izradom akcijskog plana eliminacije hepatitis na području Republike Hrvatske temeljenog na nacionalnoj strategiji, a u skladu sa ciljem Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o eliminaciji virusnih hepatitisa do 2030. Eliminacija virusnih hepatitisa uključivanjem zaraženih osoba u sustav skrbi i liječenja bez obzira na trenutni stupanj njihove bolesti te osiguravanjem svih modela zaštite i prevencije svima je krajnji cilj, koji, stvaranjem zdravog građanstva, dugoročno rezultira velikim uštedama zdravstvenog sustava.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti