Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Dezodoransi uzrokuju rak dojke?

Dezodoransi uzrokuju rak dojke?

Dezodoransi uzrokuju rak dojke?
  • Objavljeno: Nedjelja, 15.01.2012.
  • Broj pregleda: 1.706
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kemijska tvar, koju sadrži većina dezodoransa, je otkrivena u tumorima dojki kod svih žena.

Uznemirujuća je činjenica što se paraben nalazi  u kremama za lice i područje oko očiju, proizvodima za sunčanje, šamponima, balzamima za usne, pastama  za zube, šminki, gelovima za tuširanje i pjenama za brijanje.

Mnoga istraživanja su dokazala štetnost parabena. Ovo istraživanje je u uzorcima tkiva od 40 žena s rakom dojke pronašla paraben.

Poznato je da estrogen igra važnu ulogu u razvoju, rastu i napredovanju raka dojke. Paraben oponaša efekt estrogena, što potiče razvoj raka dojki.

Paraben u kozmetičkim preparatima dolazi u tri oblika - metilparaben, propilparaben i butilparaben te, nešto rjeđe se pojavljuje u obliku benzilparabena i sobutilparabena. Parabeni se koriste kako bi produžili rok trajanja proizvoda i spriječili nastanak mikroba te moraju biti navedeni na deklaraciji proizvoda.

Istraživački tim na čelu s dr. Philippe Darbre sa Sveučilišta u Readingu su prikupili 160 uzoraka raka dojki, po četiri iz svake žene. Otkrili su da 99% uzoraka tkiva sadrži barem jedan oblik parabena, a 60% njih sadrži svih pet oblika parabena.

Tim je također otkrio da žene, koje nisu koristile dezodoranse, isto tako imaju paraben u tkivu raka, što sugerira da se paraben apsorbirao iz drugih kozmetičkih preparata.

"Intrigantno je ovo otkriće, parabeni su pronađeni u uzorcima i kod žena koje nisu koristile dezodorans. Od kuda te kemikalije dolaze?", DailyMail prenosi izjavu koautora istraživanja dr. Lester Barr.

"Činjenica da su parabeni otkriveni u većini uzoraka raka dojke ne može dokazati da oni zapravo uzrokuju rak dojke. Međutim, ta činjenica svakako zahtijeva i opravdava daljnja istraživanja", dodao je dr. Darbre.

Važno je da ljudi imaju pristup svim  informacijama i deklaracijama proizvoda. Ono što možete učiniti jest ili ne koristiti kozmetičke proizvode, ili čitati deklaraciju i obratiti pažnju sadrži li proizvod ijedan oblik parabena.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti