Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Dijabetes usporava mozak

Dijabetes usporava mozak

Dijabetes usporava mozak
  • Objavljeno: Srijeda, 21.01.2009.
  • Broj pregleda: 1.070
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dijabetes može usporiti mozak, uzrokujući probleme s tva tipa mentalnog procesuiranja u odraslih ljudi bilo koje dobi o čemu su izvjestili istraživači iz Kanade, objavljeno je na Reuters Health.

Zdrave odrasle osobe su imale značajno bolje rezultate na dva testa mentalnog funkcioniranja u odnosu na dijabetičare – izvršnog funkcioniranja i brzine odgovora, pronašao je tim s University of Alberta.

«Brzina i izvršno funkcioniranje se smatraju glavnim komponentama kognitivnog zdravlja», izjavio je Roger Dixon koji je radio na studiji.
Izvršno funkcioniranje uključuje sposobnost fokusiranja, rad s novim informacijama za rješavanje problema i davanje smislenih odgovora na pitanja.

Istraživači su promatrali 41 odraslu osobu u dobi od 53 do 90 godina s dijabetesom tipa 2 i 424 odrasle osobe dobrog zdravlja, o čemu su izvjestili u časopisu «Neuropsychology».

Postojalo je malo razlika između odraslih osoba ispod i s više od 70 godina, što upućuje na to da se promjene dogode rano, rekao je Dixon. «Mogli bi postojati neki načini da se kompenzira ovo smanjenje, barem u ranoj fazi i s dobrom kontrolom,» dodao je.

Poznato je da dijabetes povisuje rizik od bolesti kao što je Azheimerova. Visoke razine šećera u krvi mogu oštetiti krvne žile i živce i dovesti do oštećenja mnogih organa. Studija koja je objavljena u lipnju je pokazala da su dijabetičari koji su uzimali inzulin plus tablete imali niži rizik od razvoja Alzheimerove bolesti u odnosu na dijabetičare koji su uzimali samo inzulin.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti