Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Dijabetes utječe na raspoloženje

Dijabetes utječe na raspoloženje

Dijabetes utječe na raspoloženje
  • Objavljeno: Srijeda, 23.05.2012.
  • Broj pregleda: 5.269
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Osobe koje pate od dijabetesa tipa 1 ili 2 doživljavaju nagle promjene razine šećera u krvi koje uzrokuju promjene raspoloženja, čime se narušava kvaliteta života.

Depresija se već duže vrijeme povezuje s dijabetesom, naročito dijabetesom tipa 2. Još uvijek nije jasno je li dijabetes taj koji uzrokuje depresiju ili depresija pak uzrokuje dijabetes.

Tijelo osoba s dijabetesom tipa 1 ne može samostalno proizvoditi inzulin, a osobe s dijabetesom tipa 2 moraju regulirati razinu inzulina jer njihovo tijelo nije u stanju proizvoditi dovoljnu količinu inzulina.

Provjerite kako kava smanjuje rizik od dijabetesa!

Dijabetes može uzrokovati promjene raspoloženja iz minute u minutu. Mozak glukozu koristi kao izvor energije, a kada je nema dovoljno, dolazi do slabljenja kognitivnih funkcija.

"Promjene razine šećera u krvi utječu na raspoloženje svih ljudi, a kod osoba, koje boluju od dijabetesa, te promjene su znatno češće", EveryDayHealth prenosi izjavu dr. Vivian Fonsece.

Hiperglikemija (visoka razina šećera u krvi) može smanjiti sposobnost koncentriranja i uzrokovati čangrizavost.

Hipoglikemija (niska razina šećera u krvi) može uzrokovati razdražljivost, pa čak i agresivno ponašanje.

Saznajte kako vitamin D pomaže u prevenciji dijabetesa!

Ukoliko patite od dijabetesa i ne znate se nositi s promjenama raspoloženja, posavjetujte se sa svojim liječnikom ili terapeutom kako kvaliteta vašeg života ne bi ostala narušena.

Isto vrijedi i za osobe koje su okružene osobama koje pate od dijabetesa. Pokušajte im pomoći ili ih savjetujte da potraže pomoć.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti