Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Dijabetičari i upala pluća

Dijabetičari i upala pluća

Dijabetičari i upala pluća
  • Objavljeno: Utorak, 26.08.2008.
  • Broj pregleda: 2.964
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Istraživači iz Danske tvrde da imaju čvrste dokaze da je dijabetes povezan s 25%-tnim do 75%-tnim povećanjem relativnog rizika za hospitalizaciju zbog pneumonije (upale pluća).

Napisali su u časopisu Diabetes Care, istraživači tvrde da ovi rezultati naglašavaju vrijednost cjepiva protiv gripe i pneumokoka, osobito za pacijente koji imaju duže dijabetes i dodatno naglašavaju važnost kontrole glukoze u krvi kao mjeru prevencije hospitalizacije povezane s pneumonijom kod dijabetičara.

Koristili su zdravstvene baze podataka iz sjeverne Danske. Dr. Jette B.Kornum s Aarhus University Hospital, Aalborg i kolege su indentificirali 34,239 pojedinaca koji su bili hospitalizirani zbog pneumonije i još 342,390 pojedinaca iz opće populacije koji su bili kontrolna grupa.

Analizom ovih podataka otkrili su da pacijenti s dijabetesom imaju 26% veći rizik od potrebe hospitalizacije zbog pneumonije u usporedbi s pojedincima koji nemaju dijabetes.

Rizik od hospitalizacije zbog opneumonije je bio povišen 4.4 puta u pacijenata s dijabetesom tipa 1 i 1.2 puta kod onih s dijabetesom tipa 2. Što je duži bio period slabe kontrole glikemije, rizik od hospitalizacije zbog pneumonije je postajao viši, uočili su Kornum i kolege. U usporedbi s pojedincima bez dijabetesa, bolovanje od dijabetesa tijekom 10 godina je bilo povezano s 35% povišenim rizikom.

Dijabetes povezan s HbA1C od 9% ili višim, standardnom mjerom kretanja glukoze u krvi, a koji bi trebao biti 7% ili niži, je bio povezan s 60% povećanim relativnim rizikom od prijema u bolnicu zbog pneumojie, dok je kod dijabetičara koji su imali 7% rizik bio 22%, u odnosu na pojedince bez dijabetesa.

Naši podaci proširuju prethodne studije i sugeriraju da je dijabetes faktor rizika za pneumoniju, zaključili su Kornum i kolege.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti