Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Dijeta i težina u trudnoći

Dijeta i težina u trudnoći

Dijeta i težina u trudnoći
  • Objavljeno: Subota, 11.10.2008.
  • Broj pregleda: 2.860
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Podatak o dijetama povezan je s tjelesnom masom u trudnoći. Žene koje se suzdržavaju u prehrani tijekom trudnoće dobiju ili previše ili premalo na tjelesnoj masi, prema rezultatima studije.

Žene koje u povijesti imaju podatak o dijetama ili drugim načinima restrikcija u prehrani osjetljivije su na primanje na tjelesnoj masi tijekom trudnoće, u smislu da dobiju previše ili premalo, opisano je u novoj studiji.

Istraživači s University of North Carolina, u studiji s više od 1 200 žena, pronašli su da su one koje su imale ograničenja u prehrani sklone dobiti više na tjelesnoj masi nego što je preporučeno ako su normalne, debele ili pretile na početku trudnoće. One koje paze na prehranu, a na početku trudnoće imaju prenisku tjelesnu masu sklone su primati manje na tjelesnoj masi od preporučenog.

Studija, koja je objavljena u rujanskom izdanju časopisa "Journal of the American Dietetic Association", temeljena je na preporukama o tjelesnoj masi koje je pripremio Medicinski institut. Prema njegovim preporukama žene bi trebale dobiti na tjelesnoj masi između 12,7 i 18,1 kg ako imaju težinu ispod normalne, 11,3 do 15,9 kg ako imaju normalnu tjelesnu masu, 6,8 do 11,3 kg ako su debele i barem 6,8 kg ako su pretile.

"Tijekom trudnoće, bilo bi korisno ciljano pratiti te žene sa sličnim aktivnostima vezanim za prehranu i fizičku aktivnost kao izvan trudnoće da bi se izbjeglo pretjerano dobivanje na tjelesnoj masi i negativni učinci na rezultat trudnoće kao što su: završetak trudnoće carskim rezom, makrosomija ili novorođenče veliko za gestacijsku dob (large for gestational age, LGA), te skraćeno vrijeme dojenje i duže zadržavanje viška kilograma u razdoblju nakon poroda.", izjavila je suautorica studije u novostima izdavača, objavljeno je na stranicama HealthDayu.

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti