Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Dioksini u higijenskim proizvodima

Dioksini u higijenskim proizvodima

Dioksini u higijenskim proizvodima
  • Objavljeno: Utorak, 07.05.2013.
  • Broj pregleda: 266
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Supstancije koje se nazivaju dioksini porodica su toksina koji predstavljaju jedan od najvećih ekoloških problema u svijetu. Nastaju unutar različitih prirodnih i industrijskih procesa kao što su spaljivanje medicinskog i gradskog otpada.

Dioksini se kumulativno nakupljaju u tijelu tijekom vremena, od samog rođenja, pa povećano izlaganje ovim kemijskim spojevima znači i povećani rizik. Dioksini nastaju tijekom proizvodnje papirnate mase koja se izbjeljuje klorom, od koje se između ostalog izrađuju i tamponi i higijenski ulošci. Taj postupak nije samo štetan za okoliš nego i bespotrebno izlaže žene malim količinama dioksina svaki put kada koriste te proizvode. Prema statistikama prosječna žena u životu upotrijebi oko 11. 000 tampona, stoga je pametno izbjeći nepotrebno daljnje izlaganje dioksinima kad god je to moguće. Istraživanja ukazuju na snažnu vezu između izloženosti dioksinima i razvoja endometrioze. Osamu Tsutsumi, profesor ginekologije u Sveučilišnoj bolnici Tokyo, 1999. godine proveo je testiranje o utjecaju dioksina na ljudski reproduktivni sustav. Studija je pokazala da su testirane žene, koje su bolovale od endometrioze, imale visoke razine dioksina u tijelu.

Natracare tamponi izrađeni su od stopostotnog organskog pamuka koji ne sadrži GMO (genetički modificirane tvari) i uopće nije izbjeljivan klorom. Natracare tamponi ne sadrže viskozu, ljepila, plastiku, površinski aktivne agense, smole i mirise. Po prvi puta u liniji Natracare jezgra uloška dobivena je iz drvne mase planirano uzgojenih skandinavskih šuma i nije izbjeljivana klorom već hidrogen peroksidom; absorbenti su na bazi šećera koji ne izazivaju alergijske reakcije; vanjski sloj se proizvodi od bioplastike dobivene iz škroba; ljepljiva traka napravljena je od biljne baze po načelu škrobnog ljepila, a zaštitni sloj je načinjen u obliku voštanog papira. Natracare dnevni ulošci su zrakoprospusni kako bi zrak mogao nesmetano cirkulirati. Osim toga, Natracare ulošci ne sadrže poliakriličkeapsorbente i nemaju plastične dijelove koji dolaze u dodir s kožom, a mogu izazvati neugodno nadraživanje. Mnoge su žene osjetile olakšanje i više ne osjećaju neugodne simptome otkako su počele koristiti Natracare proizvode.

Natracare proizvode možete naručiti na Vitashop.hr

natracare-940x300.jpg

Biovega d.o.o.

Ilica 72
10000 Zagreb
info@biovega.hr

Komentari

Najčitanije zanimljivosti