Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Djeca danas sretnija

Djeca danas sretnija

Djeca danas sretnija
  • Objavljeno: Utorak, 01.07.2008.
  • Broj pregleda: 142
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Današnji izvještaji o povećanoj učestalosti debljine, depresije i zlouporabe lijekova i droga potakli su razmišljanja o tome da li su djeca danas nesretnija od one prije 20 godina.

No ipak učinjeno istraživanje rezultata dvije studije omogućilo je usporedbu današnje djece s onom od prije 20 godina.

Profesor Alan Hayes je rekao da djeca koja odrastaju u novom tisućljeću su u usporedbi bolja u nekim područjima nego ona 1980-tih godina. Istraživanje je obuhvatilo 10000 obitelji s djecom od 2 do 3 godine i 6 do 7 godina starosti te je uspoređivalo njihov napredak s gotovo indentičnom studijom koja je učinjena sredinom 1980-tih također u Australiji.

Otkriveno je da su djeca u dobi malog djeteta (2.-3. godine) danas druželjubivija te da imaju manje poteškoća sa spavanjem, dok su oni u dobi od 6 do 7 godina općenito boljeg ponašanja. Djeca te dobi su 80-tih imala čak dva puta veće izglede da ozljede nekog od vršnjaka od današnje djece.

A što se tiče dobi od 2 do 3 godine, 9% su bili opisani kao destruktivni prije 20 godina dok je ta brojka danas samo 5%. Trogodišnjaci su također prije 20 godina bili manje predani zadacima i više isfrustrirani, a poremećaje spavanja je imalo 8% u usporedbi s današnja samo 2%.

Također usporedbom djece od 6 do 7 godina je opisano da su prije 20 godina značajnije opažali probleme i bili su anksiozniji od današnje djece u studiji. Što zapravo znači da su danas manje šanse da izgube kontrolu i da budu manje poslušni nego oni oprije 20 godina.

Prema vodećem istraživaču Diani Smart zanimljive različitosti su bile otkrivene između doživljaja djece od strane roditelja i učitelja. Dok većina današnjih roditelja misli da njihova djeca dobro napreduju, učitelji pak imaju veću sklonost prijavljivanju hiperaktivnosti i drugih problema.

Što zapravo znači da su možda današnji roditelji tolerantniji i imaju više razumijevanja ili su manje pogođeni promjenama ponašanja djece i tako su manje šanse da ih prijave kao problematične. Učitelji su pak danas svjesniji promjena u ponašanju i voljniji su prijaviti njihovo prisustvo.

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti