Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Djeca i voće i povrće

Djeca i voće i povrće

Djeca i voće i povrće
  • Objavljeno: Srijeda, 03.09.2008.
  • Broj pregleda: 816
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Roditelji koji bi htjeli da njihova predškolska djeca jedu voće i povrće, trebaju i sami prakticirati ono što preporučuju, prema nalazima nove studije.

U studiji na više od 1300 obitelji istraživači su pronašli da kada roditelji potiču vlastito uzimanje voća i povrća, isto učine i njihova djeca.

Rezultati, objavljeni u časopisu Preventive Medicine, ističu važnost roditeljskog oblikovanja zdrave prehrane u djece predškolske dobi.

Također su istaknuli da bi edukacija roditelja o prehrani mogla pomoći u rješavanju problema debljine u djetinjstvu, rekli su istraživači.

Oko polovice roditelja u toj studiji bili su nasumice raspoređeni u skupinu koja je imala kućne posjete u kojima su učili o prehrani i načinima kako navesti djecu da jedu voće i povrće. U prosjeku, roditelji spomenute skupine povećali su svoj unos voća i povrća i tako su ga povećala i njihova djeca.

Mi znamo da roditelji imaju golem utjecaj na to koliko voća i povrća uzimaju njihova djeca, izjavila je voditeljica dr. Debra Haire-Joshu sa Saint Louis University School of Public Health, St.Louis.

Kada roditelji jedu dosta voća i povrća, to rade i djeca, dodala je. Kada roditelji jedu i daju djeci grickalice s visokim udjelom masti ili sokove, djeca prihvate te navike u prehrani.

Studija je uključila 1 306 roditelja male djece koji si bili uključeni u Parents as Teachers (roditelji kao učitelji), program dostupan u Sjedinjenim Američkim Državama koji podučava roditeljskim vještinama kroz kućne posjete i druge aktivnosti.

Od tih roditelja, 605 ih je nasumice određeno u High 5 Kids program dodatno uz standardnu edukaciju. Roditelji u toj skupini imali su kućne posjete u kojima su učili o prehrani i metodama kako navesti malu djecu da jedu voće i povrće uključujući uzimanje te hrane pred djecom i dopuštanje djeci da sami izaberu koje voće i povrće žele jesti.

Na kraju, roditelji u toj skupini povećali su i vlastitu konzumaciju voća i povrća, i djeca su povećala svoj unos uz roditelje. Jedina iznimka bila su djeca koja su već bila debela, koja općenito nisu povećala svoju sklonost uzimanju voća i povrća.

Debela djeca, rekao je Haire-Joshu, su već bila izložena slanoj i slatkoj hrani i naučila su se da vole tu vrstu hrane. kako bi spriječili djecu da postanu debela, roditelji im trebaju rano nuditi različitu zdravu hranu i to više puta na dan.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti