Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Djeca prije vrtića i debljina

Djeca prije vrtića i debljina

Djeca prije vrtića i debljina
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.08.2008.
  • Broj pregleda: 496
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Skrb za djecu prije vrtića bi mogla potpomoći debljini, objavljeno je na stranicama Reuters Health. Sudjelovanje u skrbi od djeci čini se da povećava vjerovatnost da će djeca biti debela kada se ona ili on pojave prvi dan u vrtiću, izvijestili su istraživači u časopisu "Pediatrics".

Čak štoviše, izvještaj upućuje da se tip skrbi razlikuje. Na primjer djeca o kojoj se brinu rođaci, prijatelji ili susjedi, barem povremeno u domu djeteta, su skloniji debljini od onih o kojima se brinu u u nekom centru ili jaslicama.

Studija, koju je provela dr. Erin J.Maher, iz Casey Familiy Programs iz Seattla sa svojim kolegama, je uključila blizu 16,000 djece koja su prvi put kretala u vrtić i koji su bili ili nisu bili prethodno uključeni u neki oblik skrbi o djeci, a što je definirano kao provođenje barem 10 sati tjedno u skrbi nekog tko nije roditelj.

Skrb je bila podjeljena u 4 tipa: 1) plaćena ili neplaćena skrb od strane rođaka, prijatelja ili susjeda, a barem povremeno je provođena kod kuće, 2) plaćena skrb od strane ne-rodbine izvan djetetova doma, 3) prvi polazak (bez prethodne skrbi) i 4) njega u centru ? jaslicama, predškoli i predvrtiću. Djeca su se smatrala debelom ako su imali težinu na 95.-oj ili iznad 95-te percentile za dob. Ukupno, djeca u skrbi su bila sklonija debljini od djece koja nisu bila nigdje prije vrtića. Od različitih tipova skrbi, njega od strane rođaka, prijetelja ili susjeda je bila najače povezana s debljinom.

"Naše istraživanje naglašava potrebu boljeg razumijevanja kako specifična svojstva okoline djeteta mogu pozitivno utjecati ili štititi od pojave i razvoja debljine.", zaključio je tim dr. Maher. "Ovo razumijevanje bi moglo voditi prema razvoju ciljanih intervencija na djeci i njihovim obiteljima u odrednicama odgoja i skrbi o djetetu."

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti