Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Dječaci sve ranije ulaze u pubertet

Dječaci sve ranije ulaze u pubertet

Dječaci sve ranije ulaze u pubertet
  • Objavljeno: Utorak, 23.10.2012.
  • Broj pregleda: 581
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Istraživanje, koje je provedeno u Americi, pokazuje da dječaci u današnje doba ranije ulaze u pubertet u odnosu na nekoliko desetljeća prije

Iako je istraživanje provedeno u Americi, rezultati se mogu primijeniti i na našim područjima. U istraživanju je sudjelovalo 4.000 dječaka koji su bili promatrani u razdoblju od 5 godina, a znanstvenici su ustanovili da se prvi znakovi puberteta javljaju 6 mjeseci do 2 godine ranije u odnosu na prije, ali istraživanje nije otkrilo što točno utječe na raniji ulazak u pubertet.

Prethodna istraživanja su pokazala da djevojčice ranije ulaze u pubertet, a ovo istraživanje je ustanovilo da isto vrijedi i za dječake.

"Kada sam proučavao pojavu puberteta među djevojčicama, nisam se iznenadio rezultatima jer svakodnevno možete vidjeti djevojčice koje ranije ulaze u pubertet", EverydayHealth prenosi izjavu voditelja istraživanja prof. Marcie Herman-Giddensa koji je dodao da "razvoj grudi je prvi znak puberteta kod djevojčica, stoga je znatno lakše prepoznati djevojčicu u pubertetu nego dječaka."

Ulazak u pubertet je teže prepoznati kod dječaka jer je razvoj testisa suptilniji, čak i sami dječaci njihov razvoj ponekad ne primijete. Pubertet kod dječaka se može prepoznati izrastanjem genitalnih i stidnih dlačica, kao i proširenjem testisa.

Znanstvenici ističu da je potrebno nastaviti istraživanja kako bi se otkrilo zašto se ranije sazrijevanje događa i među dječacima.

Trebaju li roditelji biti zabrinuti?

Roditelji trebaju biti svjesni da dječaci mogu postići spolnu zrelost puno prije nego što oni misle, stoga je važno da o tome porazgovaraju s djetetom. Prosjek ulaska u pubertet je u dobi između 9 i 10 godina, no neki dječaci ulaze i prije.

To što tijelo sazrijeva ne znači da i djetetove kognitivne i socijalne vještine sazrijevaju. Iako dijete postiže spolnu zrelost, ono je još uvijek dijete i treba ga usmjeravati i upoznavati sa svim tjelesnim promjenama, koje najteže prihvaćaju djevojčice.

Znanstvenici ističu da raniji ulazak u pubertet ne znači i ranije seksualne odnose. Ono što roditelje najviše treba zabrinuti je velika razlika između socijalnog i tjelesnog  sazrijevanja. Također ističu kako roditelji o svemu s djetetom trebaju razgovarati jer, iako će vama možda biti nelagodno, djetetu će značajno pomoći u daljnjem sazrijevanju, naročito socijalnom.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti