Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Dječja agresija povezana sa stresnim porodom

Dječja agresija povezana sa stresnim porodom

Dječja agresija povezana sa stresnim porodom
  • Objavljeno: Nedjelja, 07.11.2010.
  • Broj pregleda: 1.141
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Bebe koje prolaze težak porod te su još došle na ovaj svijet pomoću kliješta za porod (forcepsa), imaju veću vjerojatnost razvijanja problema kao što je agresija tijekom djetinjstva u usporedbi s onom djecom koja su rođena carskim rezom.

Istraživači vjeruju kako bi problemi s ponašanjem mogli biti povezani s visokom razinom kortizola, hormona koje tijelo proizvodi tijekom stresnog i teškog rođenja.

Prethodna istraživanja su otkrila kako su razine kortizola u krvi iz pupkovine najniže kod beba rođenih carskim rezom, a nakon njih slijedi spontani vaginalni porod.

Najviše razine kortizola nalaze se kod onih beba koje su rođene vaginalnim porodom uz pomoću forcepsa ili vakuum ekstrakcijom.

„Razine kortizola povezane su s psihopatologijom u djetinjstvu, međutim, potrebno je još istraživanja kako bi saznali više detalja," objašnjavaju dr. Jianmeng Liu i kolege s Pekinškog sveučilišta.

Istraživanje je obuhvatilo 4.190 djece koja su rođena u Kini, u južnim pokrajinama Zhejiang i Jiangsu, a ona su zaprimljena u dobi od 4 do 6 godina zbog problema kao što su povučenost, uznemirenost, depresivnost, poteškoće s pozornošću te delinkventno i agresivno ponašanje.

Istraživači su zaključili kako je ovakvih problema bilo najmanje kod djece rođenih carskim rezom, a najviše kod onih rođenih pomoću forcepsa ili vakuum ekstrakcijom.

Carski rez je u porastu u Kini, osobito u bogatijem jugoistočnom dijelu zemlje u kojem su stope porasle na 56 posto u 2006. godini, za razliku od 22 posto u 1994.

Carski rez na zahtjev majke je „glavni suradnik" ovog trend. U jugoistočnoj Kini je iznosio 3,6 posto naspram svih carskih rezova u 1994. godini te 36 posto u 2006. godini.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti