Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Dob i obilne mestruacije

Dob i obilne mestruacije

Dob i obilne mestruacije
  • Objavljeno: Četvrtak, 01.01.2009.
  • Broj pregleda: 1.484
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dob je faktor za žene koje imaju obilno menstrualno krvarenje a koje se podrvgnu zahvatu odstranjivanja endometrija, sluznice maternice. Što su mlađe u vrijeme zahvata, veće su šanse da će eventualno zahtijevati histerektomiju prema novom izvještaju, objavljeno je na Reuters Health.

Dr. Mindyn K. Longinotti s Kaiser Permanente Nothern California, San Francisco je rekao za Reuters Health, «Glavna promjena koja se dogodila u mom savjetovanju za pacijente nakon istraživanja je mogućnost rasprave o postocima neuspjeha endometrijske ablacije bazirane na dobi pacijentice. Tijekom dugog vremena, vjerovatnost ne zahtijevanja histerektomije je «veća u žena dobi iznad 45 godina».

Longinotti i kolege su proveli studiju da otkriju koji faktori predisponiraju da takozvana endometrijska ablacija neće riješiti problem obilnog krvarenja i da će eventualno biti potrebna histerektomija.

Među 3,681 ženom koja je bila na edometrijskoj ablaciji, 774 (21%) njih je kasnije zahtijevalo histerektomiju, izvjestili su istraživači u medicinskom časopisu «Obstetrics and Gynecology».

Dob je bila jedini značajni faktor rizika za posljedičnu ghisterektomiju, pronašli su istraživači, žena u dobi mlađoj od 45 godina su imale dvostruko veće izglede da će imati histerektomiju u usporedbi sa ženama iznad 45 godina.

Vjerovatnost potrebe za histerektomijom se povećavala s vremenom nakon endometrijske ablacije, i nakon 8 godina je vjerovatnost bila 12% za žene starije od 50 godina u doba ablacije, 19.8% za žene u dobi od 45 do 49.9 godina, 31% za žene u dobi od 40 do 44.9 godina, i 40.6% za žene mlađe od 40 godina.

«Dodatne studije s dužim periodom praćenja su neophodne da bi se odredilo da li endometrijska ablacija zamjenjuje, ili samo odgađa, histerektomiju u žena mlađih od 40 godina u vrijeme provođenja zahvata», zaključili su istraživači.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti