Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Dobre smeđe masne stanice

Dobre smeđe masne stanice

Dobre smeđe masne stanice
  • Objavljeno: Četvrtak, 23.04.2009.
  • Broj pregleda: 1.593
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Sve do nedavno opće uvjerenje bilo je da smeđe masne stanice postoje samo u djetinjstvu.

No, novo istraživanje u američkom znanstvenom centru „Joslina“, koji je osnovan radi proučavanja šećerne bolesti, pokazalo je da mnoge žene imaju smeđe masne stanice i u odrasloj dobi.

Otkriveno je i kako te stanice imaju još sposobnosti osim skladištenja masti. Jedna od tih sposobnosti je i sagorijevanje kalorija radi grijanja tijela, zbog čega su vrlo korisne u borbi protiv najraširenijih današnjih bolesti: debljine i šećerne bolesti.

Smeđe masne stanice otkrivene su i kod nekih muškaraca podvrgnutih analizi, mada je njihova koncentracija bila najveća kod žena, osobito onih koje su imale normalnu razinu šećera u krvi.

Jedan od voditelja istraživanja, profesor Ronald Kahn, istaknuo je: „Ovo istraživanje ne pokazuje samo da su smeđe masne stanice prisutne u tijelu i u odrasloj dobi, nego i da one imaju vrlo važnu fiziološku ulogu u održavanju tjelesne mase i metabolizma glukoze.“

„Nadamo se da će spomenuto otkriće otvoriti novi prostor za liječenje pretilosti i dijabetesa tipa 2 modificiranjem aktivnosti smeđih masnih stanica,“ dodao je.

Tim je istaknuo i da su inicijalna testiranja na štakorima, a u kojima se pokušao potaknuti rast smeđih masnih stanica, bila vrlo uspješna.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti