Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Dojenčad i višak kilograma

Dojenčad i višak kilograma

Dojenčad i višak kilograma
  • Objavljeno: Nedjelja, 17.08.2008.
  • Broj pregleda: 840
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Problemi s prekomjernom tjelesnom masom viđeni su već i u dojenčadi, objavljeno je na stranicama Reuters Health.

Novo istraživanje upućuje na to da problemi povezani s viškom kilograma počinju u puno mlađoj dobi nego što se do sada smatralo. U studiji koja je objavljena u časopisu "Pediatrics", dojenčad s viškom kilograma ima veći rizik za poremećaje u razvoju i moguće probleme s disanjem kao što je astma. I dodatno, roditelji u većini slučajeva nisu svjesni da dijete ima problema s tjelesnom masom.

"Iako se posljedice prekomjerne tjelesne mase u dojenačkoj dobi i poslije u djetinjstvu mogu očitovati u kasnijim godinama, shvaćanje toga nije ispravno.", upozorila je dr. Ron Shaoul i njezini kolege s Bnai Zion Medical Centre u Haifi u Izraelu.

"Naši rezultati upućuju na potrebu intervencije već tijekom tih kritičnih godina s prilagodbom navika zdrave prehrane i aktivnog stila života.", dodali su.

Rezultati se temelje na dvjema studijama. Jedna je uključivala 2139-ero dojenčadi i male djece do 2 godine koji su bili primljeni zbog bilo kojeg razloga u Bnai Zion Medical Center tijekom 2004. i 2005. godine. Druga je studija bila utemeljena u "zajednici" i koristila se s upitnicima roditelja za procjenu problema uočenih u 79-ero dojenčadi i male djece s viškom kilograma i 144-ero s normalnom tjelesnom masom.

Za djecu se smatralo da imaju višak kilograma ako su imali indeks tjelesne mase? body mass index (BMI) veći od 85 percentile težine u odnosu na visinu u 2 mjerenja provedena s barem 3 mjeseca razmaka. To znači da 85% djece njihove dobi i spola ima niži BMI, a koji je mjera odnosa težine i visine.

U prvoj studiji, istraživači su otkrili da su djeca između 85-ete i 94-te percentile odnosa težine prema visini čak manje hospitalizirana i imala su rjeđe ponovljene hospitalizacije u odnosu na one s normalnom tjelesnom masom. No, više od očekivanog su bili primitci u bolnicu djece s najvećim viškom kilograma (više od 95-te percentile).

U drugoj studij, djeca s viškom kilograma imala su veće izglede, u odnosu na vršnjake s normalnom tjelesnom masom, da imaju usporen razvoj i hrču. Također su postojali i dokazi da su uobičajeniji bili astma i problemi s disanjem u djece s viškom kilograma.

Kada je pregledano, samo oko 32% majki koje su imale djecu s povećanom tjelesnom masom vjerovale su da im djeca imaju višak kilograma. Roditelji moraju biti svjesni da su čak i njihova mala djeca izložena problemima vezanim za povećanu tjelesnu masu, i da bi trebali težiti postizanju normalne tjelesne maseu svoje djece, zaključili su Shaoul i kolege.

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti