Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Doza proteina rješava probleme s učenjem kod miševa s Downovim sindromom

Doza proteina rješava probleme s učenjem kod miševa s Downovim sindromom

Doza proteina rješava probleme s učenjem kod miševa s Downovim sindromom
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 21.02.2011.
  • Broj pregleda: 1.325
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Učenje i problemi s pamćenjem uspješno su riješeni kod miševa sa sindromom koji oponaša Downov sidrom.

Catherine Spong i kolege iz National Institutes of Health u Marylandu, otkrili su kako mogu spriječiti razvojne probleme kod miševa kojima je genetskim inženjeringom stvoreno da imaju Downov sindrom, tako da njihovim majkama ubrizgaju dva proteina dok su još u maternici, a njih nazivamo NAP i SAL. Ovaj tretman nosi velike rizike za ljude, tako da je tim jako zanimalo da li proteini uopće mogu pomoći odraslim miševima.

Tim je stvorio miševe koji imaju dodatni kromosom 16, a on uzrokuje slične probleme kao one koje uzrokuje dodatni kromosom 21 kod ljudi, to jest „okidač" za Downov sindrom, prenosi New Scientist.

Miševi su morali pronaći potopljene platforme u vodenom labirintu koristeći vizualne znakove. Downovim miševima obično treba dva puta duže da pronađu platformu za razliku od zdravih miševa. Međutim, nakon četiri dana oralnog liječenja NAP-om i SAL-om, Downovi miševi naučili su labirint jednako lako kao i normalni miševi.

NAP i SAL su fragmenti proteina koje normalno proizvode glijalne stanice, a to su stanice u mozgu koje pružaju hranu neuronima. Poznato je da te stanice nepravilno rade kod osoba s Downovim sindromom. Miševi koji su tretirani s proteinima imali su markere zdravih funkcija glijalnih stanica koje su nedostajale kod neliječenih Downovih miševa.

U drugom eksperimentu, tim je istražio da li je liječenje uzrokovalo promjene u kemikalijama za koje se zna da su uključene u procesu „dugoročne potencijacije" (LTP), a to je vrsta moždane aktivnosti ključna za formiranje pamćenja. Ljudi i miševi s Downovim sindromom imaju smanjenu razinu mnogih kemikalija koje su uključene u ovaj proces. Međutim, kod tretiranih miševa se pojavila povišena razina receptora koje zovemo NR2B, a on je odgovoran za pokretanje dugoročne potencijacije.

Craig Heller, sa Stanford University's Down Syndrome Research Center u Kaliforniji, dodaje kako ovo istraživanje jasno razjašnjava jednu stvar: „Nesposobnosti u učenju i mentalna retardacija smatrani su stalnim stanjima, ali očito su neki izlječivi."

Komentari

Najčitanije zanimljivosti