Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Društvo ubrzava odrastanje

Društvo ubrzava odrastanje

Društvo ubrzava odrastanje
  • Objavljeno: Srijeda, 16.07.2008.
  • Broj pregleda: 133
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

U istraživanju koje je provela britanska zaklada za pomoć djevojkama u adolescenciji Girlguiding UK i zaklada za očuvanje mentalnog zdravlja Mental Health Foundation, otkrilo se da mlade djevojke osjećaju sve veći pritisak od raznih časopisa i internetskih stranica da ispune svoje materijalne i seksualne ideale, zbog čega su one ranjive i nesretne.

Istraživanje pod nazivom Generacija pod stresom pokazalo je da se mlade djevojke osjećaju loše nakon što gledaju slike modela, pop zvijezda i glumica u raznim časopisima. Osjećaju pritisak časopisa i internetskih stranica koje im govore da budu mršave, da uzimaju lijekove, pa čak i da se podvrgnu plastičnim operacijama.

Sudeći prema rezultatima istraživanja, prikupljenima na temelju ankete s interneta, djevojčice u dobi od samo 10 godina rekle su da jedan od najvećih utjecaja na njihovo raspoloženje ima pritisak društva da odrastu. Zbog toga su osjećale da moraju nositi odjeću u kojoj izgledaju starije i da se moraju nositi sa seksualnim provokacijama dječaka.

Djevojke su rekle istraživačima da se suočavaju s rastućom listom ideala izgleda i ponašanja što im uzrokuje stres i tjeskobu. ?Ako se ne podvrgnu toj listi ideala, često se osjećaju usamljene i ranjive, primijetila je Tracey Murray, iz zaklade za pomoć djevojkama u adolescenciji.

?Djevojčice i mlade žene prisiljene su odrasti neprirodnom brzinom u društvu koje smo mi, odrasli, stvorili, i to im oštećuje emocionalno blagostanje, zaključio je na kraju dr. Andrew Mc Culloch, izvršni direktor spomenute zaklade za očuvanje mentalnog zdravlja.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti