Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Dvojbe o zametku

Dvojbe o zametku

Dvojbe o zametku
  • Objavljeno: Subota, 13.12.2008.
  • Broj pregleda: 465
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Pojavljuju se dvojbe o neiskorištenim embrijima (zametcima) kod potpomognutroplodnje.

Trenunto postoji oko pola milijuna smrznutih, uskladištenih zametaka samo u Sjedinjenim Američkim Državama. Rasprava o tome što učiniti sa smrznutim zametkom nakon što je par završio s pravljenjem djece mogla bi biti puno kompliciranija nego što se čini, objavljeno je na Ivanhoe novostima.

U najvećoj studiji te vrste, 1000 pacijenata koji su bili liječeni zbog neplodnosti otkrili su dvojbu kojoj su parovi izloženi kada trebaju odlučiti što će biti s neiskorištenim zamrznutim zametcima. Većina ljudi se osjećala odgovornima za ostatne zametke, ali više od polovice njih protivilo se implantaciji zametka nekom drugom.

«Roditelji su vrlo zabrinuti o tome što se događa s njihovim zametcima, ali to ne znači da žele da oni postanu djeca. Naša studija pokazuje da mnogi osjećaju da moraju učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi spriječili da njihov zametak postane dijete.» izjavila je autorica studije dr. Anne Drapkin Lyerly, ginekologinja, porodničarka i bioetičarka na Duke University.

Svježi zametci se koriste u više od 80% ciklusa liječenja neplodnosti, ali većina pacijenata izabere i smrzavanje nekih od svojih zametaka kao zalihu. Prethodne studije pronašle su da jednom kada je reprodukcija završena, 70% parova koji imaju smrznute zametke odgađaju donijeti odluku o tome što će se dogoditi s njima u razdoblju od barem 5 godina, a za to vrijeme nastavljaju plaćati troškove čuvanja. Nova studija otkriva, 20% parova koji imaju smrznute zametke naviještaju da ih najvjerovatnije žele čuvati smrznutima «zauvijek».

Tijekom studije istraživači su predstavili parovima četiri opcije o tome što učiniti s neiskorištenim smrznutim zametcima; topljenje i odbacivanje, doniranje za reprodukciju, neodređeno smrzavanje i doniranje za istraživanja. Većina parova nije bila sklona izabrati bilo koju opciju osim one doniranja za istraživanje.

Postojale su još dvije opcije, koje nisu uobičajeno nuđene, a za koje je 20% pacijenata osjećalo da bi ih moglo prihvatiti; smještaj zametka u ženino tijelo tijekom neplodnog razdoblja i izvođenje ritualne ceremonije odlaganja.

Istraživanje je objavljeno u časopisu «Fertility & Sterility».

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti