Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

"Emocionalno" pisanje i rak

"Emocionalno" pisanje i rak

"Emocionalno" pisanje i rak
  • Objavljeno: Subota, 26.07.2008.
  • Broj pregleda: 119
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

"Emocionalno" pisanje može pomoći u olakšavanju boli uzrokovane rakom.

Nekim pacijentima pisanje o svojim emocijama može pomoći da smanje svoju bol i poboljšaju opći status, predstavlja studija, objavljeno je na stranicama ReutersHealth.

Takvo pisanje, dio koncepta nazvanog narativna medicina, je zapravo započeto kao pomoć u komunikaciji između ozbiljno bolesnih pacijenata i njihovih liječnika. Ali sam čin pisanja može pomoći samim pacijentima da bolje razumiju sebe i svoje potrebe, prema timu istraživača koji je predvođen s dr. M. Soledad Cepeda iz Tufts-New England Medical Center u Bostonu.

Da razmotre navedenu temu, slučajno su rasporedilli 234 pacijenta koji imaju rak u 3 grupe: jedni su pisali o svojim smetnjama, drugi su ispunili standardni upitnik o svojim simptomima i boli i treći su ostali samo na uobičajenoj njezi.

Svi pacijenti u studiji su imali barem umjerenu razinu boli od njihove osnovne bolesti. Oni koji su bili u narativnoj grupi su upućeni da 20 minuta tjedno tijekom 3 tjedna posvete pisanju o tome kako rak utječe na njihov svakodnevni život. Na početku studije, i potom jednom tjedno tijekom 8 tjedana, pacijenti u sve tri grupe su ispunili standardni upitnik o njihovom općem stanju i morali su rangirati svoj osjet boli.

Uglavnom, tim dr. Cepede je pronašao da su pacijenti u grupi koja je pisala otvoreno o svojim emocijama imali manje izraženu bol i bolje su se osjećali tijekom vremena u usporedbi s ostalim sudionicima studije.

Navedeni učinci nisu uočeni kod pacijenata čije je pisanje bilo relativno bez emocija, izvjestili su istraživači u časopisu Journal of Pain & Symptom Management.

Ovi rezultati ukazuju da bi takvo emocinalno olakšanje kroz pisanje moglo pomoći pacijentima da se lakše nose s boli povezanom uz rak. No ipak, dodali su istraživači, moguće je da je najteže bolesnim pacijentima teže pisati o svojim osjećajima.

Istraživači su zaključili da je potrebno više studija da se potvrdi treba li ohrabrivati teško bolesne pacijente da otkriju svoje osjećaje kroz pisanje radi poboljšanja općeg stanja. U dodatku bi trebalo istražiti i da li verbalno iznošenje osjećaja ima pozitivan efekt.

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti