Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Epidemija pretilosti je jednostavno uzrokovana prejedanjem

Epidemija pretilosti je jednostavno uzrokovana prejedanjem

Epidemija pretilosti je jednostavno uzrokovana prejedanjem
  • Objavljeno: Nedjelja, 19.09.2010.
  • Broj pregleda: 1.122
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Epidemija pretilosti nema nikakve veze s modernim načinom života već je u potpunosti uzrok tomu prevelika količina hrane koju jedemo, tvrdi jedan od vodećih znanstvenika.

Unatoč fizičkom  izgledu, ukupna fizička aktivnost kod ljudi je ostala konstanta u posljednjih četvrt stoljeća tijekom kojih se razina težine jako povećala, objašnjava profesor John Speakman.

On tvrdi kako je prosječan čovjek potrošio 1380 kalorija dnevno u 1980. godini i isto tako nastavlja činiti danas. A prosječna žena je trošila 950 kalorija dnevno tijekom istog razdoblja.

No došlo je do velike promjene, unos kalorija se povećao za najmanje tri puta u prosjeku, to jest 3.500 kalorija na dan.

Prof. Speakman, sa Sveučilišta u Aberdeenu, je rekao da je njegovo istraživanje pokazalo kako male promjene u načinu života nisu dovoljne u borbi protiv krize pretilosti.

„Tijekom posljednjih 25 godina, tijekom kojih su enormno povećane razine pretilosti, zapravo uopće nije bilo promjene u našim razinama fizičke aktivnosti."

„Čini se da imamo homeostatski mehanizam koji regulira naš trošak kalorija. Što više vježbamo tijekom dana, manje smo aktivni tijekom večeri."

„Ideja da su male promjene u načinu života dovoljne za stajanje na kraj s pretilosti nije točna. U biti su potrebne ogromne promjene u energetskoj bilanci, a to se jedino realno može postići kroz promjene u prehrani."

„Trebali bismo promicati tjelovježbu zbog zdravstvenih razloga, no u biti težina baš i neće toliko profitirati od tjelovježbe."

„Vježba nije dovoljna za preokretanje epidemije."

„Prehrana s druge strane ima utjecaj na unos energije te je to realniji pristup."

Za ilustraciju je objasnio kako će sat vremena intenzivnog vježbanja samo potrošiti u prosjeku 300 kalorija, što je ekvivalentno od 10 posto od potrošnje hrane ili jedan mali sendvič.

„Od 1980-ih, kada je epidemija pretilosti zaista krenula, u biti nije došlo do nikakve promjene kod utroška energije."

„Navečer možemo gledati televiziju, no to je uvijek bilo vrijeme kada smo bili neaktivni. Prije televizije se sjedilo i čitalo knjigu, ili slušalo radio, a sad jednostavno sjedimo za računalom."

„Možda postoji razlika u tome što radimo, ali ustvari koristimo istu količinu energije."

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti