Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Erektilna disfunkcija i dob

Erektilna disfunkcija i dob

Erektilna disfunkcija i dob
  • Objavljeno: Četvrtak, 14.08.2008.
  • Broj pregleda: 289
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Erektilna disfunkcija mogla bi se smatrati "normalnom" s višom dobi, objavljeno je na stranica Mojdoktor.

Erektilna disfunkcija mogla bi biti osobina normalnog starenja u muškaraca, dok se funkcija mokraćnog sustava i debelog crijeva ne pogoršava normalno s dobi, prema studiji provedenoj u Nizozemskoj.

"Očekivala se jača povezanost između funkcije mokraćnog sustava i dobi.", izjavila je dr. Ida J. Korfage s Erasmus University Medical Center U Rottedamu, Nizozemska.

Koristeći se podacima više od 3 800 sudinonika European randomized Study on Screening Prostate Cancer (Europska studija probira na rak prostate), dr. Korfage i njezini kolege procijenjivali su jesu li difunkcija mokraćnog sustava, debelog crijeva i seksualna disfunkcija i "povezane smetnje" dio "normalnog" procesa starenja.

To je opisano u medicinskom časopisu "Urology", a svi su muškarci bili bez raka, i podijeljeni u 5 skupina prema dobi: 58-61, 62-64, 65-67, 68-70 i 71 godina i stariji.

Prema mišljenju istraživača, postotak muškaraca s erektilnom disfunkcijom bio je znatno viši među onima više dobi, s više njih koji su rekli da su seksualno aktivni, ali imaju problema s erekcijom, ili su seksualno neaktivni zbog problema s erekcijom.

Dr. Korfage je dodala: "Htjela bih istaknuti da seksualna neaktivnost nije nužno isto što i erektilna disunkcija. Razlozi zbog kojih osoba seksualno nije aktivna mogu biti i da nisu zainteresirani (više) ili nemaju partnera. Nije svatko tko seksualno nije aktivan kandidat za uzimanje lijekova."

Inako je urinarna funkcija bila slabija i neugodnija u starijim skupinama, razlike među skupinama nisu bile velike. Problemi s debelim crijevom nisu bili uobičajeni, i nije bilo znatnijih razlika među skupinama, prema izvješću.

Tim je na kraju istaknuo da navedeni problemi u starijih muškaraca koji su liječeni zbog karcinoma prostate smetnje imaju vjerovatnije zbog lijekova nego zbog same dobi.

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti