Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Fitnes, dijabetes i debljina

Fitnes, dijabetes i debljina

Fitnes, dijabetes i debljina
  • Objavljeno: Subota, 27.12.2008.
  • Broj pregleda: 2.317
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Fitnes utječe na dijabetes više nego debljina.

Pojedinci s dijabetesom tipa 2 mogli bi poboljšati kvalitetu života povezanu sa zdravljem tako da budu fit, što je opisano u novom istraživanju, objavljeno je na Reuters Healthu.

Dr. Wendy L. Bennett s Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, i njezini kolege proučavali su djeluje li smanjenje utreniranosti ili povećanje debljine na smanjenje kvalitete života povezane sa zdravljem kod dijabetičara s dijabetesom tipa 2.

Istraživači su promatrali ljude koji su sudjelovali u dvama kliničkim istraživanjima za ispitivanje visokog krvnog tlaka – jedno je uključivalo 119 pojedinaca s dijabetesom tipa 2 i drugo je uključivalo 98 sudionika bez dijabetesa tipa 2.

Sudionici studije s dijabetesom su doista imali lošiju kvalitetu života povezanu sa zdravljem nego pojedinci bez dijabetesa. Posebno, imali su veću vjerovatnost da će opisivati ograničenja zbog fizičkih problema, smanjenu vitalnost i slabo opće zdravlje, o čemu su istraživači izvjestili u on line časopisu «Health and Quality of Life Outcomes».

Kardiovaskularna utreniranost je bila čvrsto povezana s rizikom od slabe kvalitete života kod pacijenata s dijabetesom. Debljina je umala manju ulogu, ali je ipak imala utjecaja.

No ipak negativan utjecaj dijabetesa tipa 2 na kvalitetu života povezanu sa zdravljem ne može biti potpuno objašnjen s većom debljinom pojedinaca i njihovom slabijom utreniranošću.

Bez obzira na to, istraživači su zaključili, pojedincima s dijabetesom tipa 2 moglo bi se savjetovati da «uključe fizičku aktivnost u svoju svakodnevicu i poboljšaju utreniranost, što bi im omogućilo da naprave više, osjećaju se bolje, te smanje rizik od kardiovaskularnih bolesti i komplikacija povezanih s dijabetesom.»

Za MojDoktor:
Maja vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti