Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Fizička aktivnost protiv bolova

Fizička aktivnost protiv bolova

Fizička aktivnost protiv bolova
  • Objavljeno: Petak, 26.12.2008.
  • Broj pregleda: 544
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Fizička aktivnost može smanjiti bolove u budućnosti.

Velika studija provedena u Norveškoj pokazuje da je tjelovježba povezana s nižom učestalosti kroničnih muskuloskeletalnih simptoma više od deset godina kasnije, objavljeno je na Reuters Health.

Dr. Helene Sultvedt s Norwegian University of Science and Technology, Trondheim i njeni kolege su promatrali povezanost između fizičke inaktivnosti i razvoja kroničnih muskuloskeletalnih simptoma. Rezultati su objavljeni on line u časopisu «BMC Musculosceletal Disorders».

Tim je ocijenio rezultate dvije javnozdravstvene studije u kojima je 39,520 sudinika odgovaralo na pitanja glede njihove fizičke aktivnosti u razdoblju između 1984. i 1986. godine i potom na pitanja o kroničnim muskuloskeletalnim simptomima 11 godina klasnije u razdoblju od 1995. i 1997. godine.

Kronične muskuloskeletalne smetnje su bile definirane kao simptomi mišićno-koštanog sustava koji su trajali 3 mjeseca ili duže unutar godinu dana prije ispunjavanja upitnika. Kronični prošireni muskuloskeletalni simptomi su bili definirani kao bol u trupu, ispod ili iznad struka, u trajanju od 15 dana ili duže u prethodnom mjesecu.

U drugom upitniku, pronašli su da je 51% sudinika imalo kronične muskuloskeletalne simptome i 5.9 ih je opisalo kronične proširene smetnje.

Sudionici koji su vježbali kada je studija započela, su imali 9% manje šanse da imaju kronične muskuloskeletalne smetnje u usporedbi sa inaktivnim pojedincima. Oni koji su vježbali 3 ili više puta tjedno su imali 28% manje šanse da će imati kronične proširene muskuloskeletalne simptome.

«U trenutnoj studiji, fizička aktivnost sudionika je bazirana samo na vježbanju u slobodno vrijeme,» upozorili su istraživači, naglašavajući da «bi utjecaj fizičkog rada u sklopu zanimanja sa fizičkim naporom moglo doprinjeti rezultatima.»

Ovi rezultati bi mogli pomoći u razumijevanju procesa koji vodi ka smetnjama vezanim uz koštano-mišićni sustav, naglasili su istraživači. «Buduće studije bi trebale rasčistititi da li su kronične muskuloskeletalne smetnje uzrok ili posljedica inaktivnosti.»

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.
Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti