Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Fizička kondicija i zdravlje

Fizička kondicija i zdravlje

Fizička kondicija i zdravlje
  • Objavljeno: Četvrtak, 19.02.2009.
  • Broj pregleda: 2.448
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Razina fizičke spremnosti u djetinjstvu čini se da utječe na određene mjere zdravlja u dobi mlade odrasle osobe na što upućuju rezultati novog istraživanja, objavljeno je na Reuters Healthu.

Studija je pratila norveške učenike i pronašla da su oni koji su bili u boljoj fizičkoj kondiciji u dobi od 13 godina imali manje izglede da će postati debeli ili da će imati povišen krvni tlak u ranoj odrasloj dobi. No ipak, do dobi od 40 godina, taj je učinak blijedio, izvijestili su istraživači u siječanjskom izdanju časopisa «Pediatrics».

Ti rezultati, izjavili su, upućuju na to da fizička kondicija u djetinjstvu može poslije utjecati na zdravlje, ali odrasle osobe moraju održavati svoju kondiciju na određenoj razini kako stare.

Kako ljudi prelaze u srednje godine, drugi se čimbenici se umiješaju u njihov utjecaj na zdravlje, tako da kondicija tijekom njihove mladosti može postajati sve manje i manje važna. «I to pokazuje da je važno održavati dobre navike, kao fizičku aktivnost, i u srednjoj dobi», izjavila je za Reuters Health vodeća istraživačica, dr. Elisabeth Kvaavik, s University of Oslo u Norveškoj.

Ona i njezini kolege su svoje rezultate utemeljili na 1 016 muškaraca i žena koje su pratili od 1979. godine, kada su bili u dobi od 13 godina, u prosjeku. U to vrijeme, ispitani su o svojim navikama vježbanja i testirana je njihova fizička kondicija na sobnom biciklu.

Ukupno, studija je pronašla da su sudionici bolje kondicije u dobi od 13 godina, imali manje izglede da će biti debeli ili imati povišen krvni tlak u dvadesetim i ranim tridesetim godinama života.

Nije bilo jasne povezanosti između razina vježbanja u djetinjstvu i mjera zdravlja u odrasloj dobi. No ipak, dr. Kvaavik je rekla da to ne iznenađuje s obzirom na metode korištene za mjerenje razine vježbanja – to jest upitnike - koji su puno manje precizni u odnosu na objektivne testove koji mjere točnu kardiovaskularnu spremnost osobe.

Kondicija nije samo stvar navika vježbanja; neku ulogu igraju i geni, na primjer. No bez obzira na sve, s obzirom na to da je kondicija barem dijelom posljedica fizičke aktivnosti, rekla je dr. Kvaavik, djeca koja vježbaju redovito se mogu zaštitit od debljine i povišenog krvnog tlaka u ranoj odrasloj dobi.

Za MojDoktor:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Najzdravije namirnice za prosinac

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti