Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Gen epilepsije kod djece

Gen epilepsije kod djece

Gen epilepsije kod djece
  • Objavljeno: Četvrtak, 05.03.2009.
  • Broj pregleda: 2.925
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

...objavljeno je na Ivanhoe novostima.

Jedno od petero djece s epilepsijom ima dijagnosticiranu takozvanu Rolandičku epilepsiju i ona je povezana s napadajima koji počinju u jednom dijelu mozga. Djeca s Rolandičkom i drugim vrstama epilepsija uobičajeno se liječe s lijekovima koji djeluju na sprečavanje napadaja suprimiranjem električne aktivnosti u cijelom mozgu.

„Lijekovi za epilepsiju učinkoviti su kod mnoge djece, ali postoji zabrinutost da bi ta djeca mogla imati mnoge kognitivne i bihevioralne probleme koje djeca s epilepsijom često imaju i da bi se dio njih mogao pripisati spomenutim lijekovima,“ izjavila je dr. Deb Pal, starija autorica studije i neuropedijatrica s Columbia University.

Također je rekla da bi indentifikacija stvarnih genetskih uzroka mogla pomoći liječnicima u razvoju učinkovitijih lijekova koji bi zaustavili ili okrenuli proces koji vodi napadajima i drugim neurološkim promjenama.

U studiji, istraživači su pretražili cijeli genom od 38 obitelji i pronašli su regiju na kromosomu 11 koja je bila povezana s Rolandičkom epilepsijom, ističući gen naziva ELP4. Rezultati su bili ponovljeni s neovisnom drugom studijom provedenom u Kanadi.

ELP4 je povezan sa skupinom gena koji se od nedavno povezuju s drugim čestim oblicima epilepsija, i svi ti geni, čine se, utječu na organizaciju moždanih krugova tijekom razvoja, izjavili su istraživači.
„Ne bi trebali razmatrati epilepsiju samo kao napadaje, nego uzimajući u obzir i druge promjene u mozgu koje vidimo, kao odgođen razvoj govora, probleme s čitanjem, i poremećaje pozornosti,“ izjavila je dr. Pal. „Napadaji su jedno, ali nisu jedine posljedice tih blagih promjena razvoja mozga te djece.“

Istraživači su dodali da bi to otkriće moglo dati i moguće uvide u uzroke ADHD poremećaja (attention deficit hyperactivity disorder), govorne dispraksije i razvojnih poremećaja kooordinacije.

Studija je objavljena on line u časopisu „European Journal of Human Genetics“.


Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti